Bruggetjes Ultra 50km – 2022

Nadat ik in de laatste maanden veel in het Grenspark en over de Brabantse Wal had gelopen, kwam de Turfvaart in de regio Zundert terug in beeld.

In 2021 liep ik er een marathon en wat social trails en dat laatste leverde me nieuwe paadjes op die ik graag in een langere run wilde inbouwen.

Ook de keuze voor een andere startlocatie zou wat dat betreft nog wat kunnen opleveren, hoewel het gebied niet echt heel groot is.

Deelgebied De Pannenhoef is 700ha groot en de Buisse Heide ruim 200ha. De Turfvaart die naar Breda loopt is de verbinding. Het gebied omvat nu bos, vennen, weilanden en heide en alleen de roestige stalen zuilen herinneren aan het turfsteken. Zij geven aan hoe dik de weggestoken lagen waren.

Het totale gebied (1000ha) omvat veel deelgebiedjes/landgoederen waar natuur en cultuurhistorie verweven zijn en dit betekent dat verharde stukken niet te vermijden zijn. Zeker als je zo weinig mogelijk kruisingen wil wegleggen. Al met al kom je dan aan 3 km steen en hou je een route over die voor 94% onverhard is. Ik ga er dan wel van uit dat als je goed naast een stuk verharding kunt lopen, je dat ook doet. Dat mag dan doorgaan voor een trail.

Ik begin, eind januari, bij de Menmoerhoeve – Zundertseweg 66 – Etten-Leur en loop langs de boerderijcamping door een open stukje, Pannenhoef in. Na een kort stuk verharding vind ik het pad tussen Schaapsven en Wildertven en passeer ‘Werelddragers’ een houten kunstwerk in het veld. Omdat, zowel de Bijloop als Turfvaart door het hele gebied lopen, vind je veel houten bruggetjes. De eerste bruggetjes van betekenis gaan naar en over De Bak, een grote waterpartij waar veel vogels zitten. Een van de mooiere stukjes bij de vlonder en de lange, gladde knuppelbrug die soms maar net boven het water uitkomt.

Afbuigend door het bos volg je de route naar info centrum ‘De Zwarte Schuur’ waar in het voorjaar veel rododendrons bloeien. Ik loop nu voorbij het ven De Flesch met zijn vogelkijkhut. De Flesch is goed gevuld. Als je daar een stop wil maken, maak je hooguit 300m extra door even het bos in te schieten. Het is een mooi plekje waar je vaak roofvogels spot. (zie kaartje op Wikiloc)

Deelgebied De Lokker is grotendeels beschermd gebied en via de paden waar je wel mag lopen, kom ik bij de oversteek aan de Sprundelsebaan in Kievietsmoeren waar ik nog wat slinger door het bos voordat ik langs de Abdij van Zundert kom. Het stukje bos daarachter, Lange Maten, had ik niet in de trailmarathon en voor de meters pak ik het dit keer helemaal mee. Vind je een ultra te lang, dan skip je deze lus van 4km bijvoorbeeld.

Je verlaat nu De Moeren langs de turfvaart met de oversteek van de Rucphenseweg en je loopt de Buisse Hei op. Via een prachtig ven ga je richting De Biekorf waar, voorbij het bruggetje, een mooie track loopt.

Onderweg kom je door bos en langs open stukken en wat weilanden en de eerste stukken hei. Een ‘dichtsteen’ met tekst van Vincent van Gogh doet denken aan de tijd dat hij hier rondliep. Ik zag ze al vaker in de regio, o.a. op Pannenhoef en Strijbeekse Hei.

Naast de draaihekjes zijn verder de 4 koepels (jachtkoepels, theekoepels) en enkele prachtige vennen kenmerkend voor dit gebied met namen als De Reten, De Moeren, Wallsteijn en Buisse Hei.

De eerste koepel vind je in De Reten. Deze is lelijk, modern en van metaal. Blijkbaar wel nuttig, want als ik er aan kom zie ik een man lijnen ophangen aan de spankabels onder het dak. Het is een gepensioneerde gymleraar die hier in de buitenlucht fitness oefeningen doet met een nylon lijn. Gear, wandelstokken (of mtb) en rugzak mee en trainen met uitzicht op de velden. Mooi en bijzonder. We maken een praatje en wisselen onze hobby’s op sportgebied uit.

Verderop kom ik de tweede koepel tegen; op de Buisse Heide aan het einde van een prachtige laan. In het verleden in gebruik als theekoepel. Dat is weer eens heel iets anders.

Omdat ik veel volgers heb die niet graag zien dat paden gekruist worden, (navigeert voor sommigen lastig) verlaat ik het gebied via een oud kerkepad door een stukje Heiningstraat om met een lus naar de derde koepel in Wallsteijn te lopen. Het lusje om de Slingervijver, met het enige metalen bruggetje, hoort er bij.

Via herberg Pannehuske (op 30km) zoek ik dan de Buisse Hei weer op en slinger ik vervolgens over bos- en heidepaadjes naar Tachtig Bunder om daarna al weer over te steken naar De Moeren. Een tweede mogelijkheid om in te korten; het lusje met de zogenaamde Rondelenroute  van 3km. Na dit stukje bos kom ik via de vierde koepel bij de Turfvaart terug.

Het pad loopt er kaarsrecht langs en komt ook voorbij watertjes als De Riggen en De Drenk.

Pannenhoef verwacht me terug en ik herinner me een lang, vrij saai pad tussen parkings De Ganger en Vaartven. Ik weet nu variatie aan te brengen met een stuk ruiterpad en een extra lusje door het bos.

Terug richting De Bak zijn de paden een en al blubber en het zoveelste bruggetje brengt me op de route langs het Padvindersven. Hierna zoek ik via een smal paadje het sluisje om de Bijloop over te steken. (zo niet, dan omlopen over de weg)

Het open stuk waar ik nu loop heet Rondgors. Naast de Turfvaart en Bijloop ook andere waterpartijen, weilanden en boerenland.

Via een graspad kom je op een toegankelijk particulier landgoed ’s Heeren Vrunten, waar enkele huizen in een natuurlijke omgeving gebouwd zijn met waterpartijen. Enkele reeen schieten in de verte voorbij, nadat ik over de langste houten brug in de hele route kom.

Via het bosje met naam Schuitvaart kan ik na ruim 50km de oversteek maken naar de parking. Moe, maar voldaan met de gedachte dat ik in dit afwisselende stukje prachtige natuur, vermengd met cultuur, nu de meeste paadjes wel gehad moet hebben.

Praktisch:

  • Loop de hele route van 50km of kort eventueel in met Lange Maten (4km) en/of Rondelenroute in De Moeren (3km). Je houdt dan een marathon over; ook mooi.
  • Drie km langer kan ook als je het lusje rond Padvindersven en Rondgors helemaal loopt.
  • Wil je de route in 2 dagen lopen, start dan bij cafe In den Anker. Dit ligt redelijk centraal.
  • Je komt langs 3 locaties waar je goed kunt parkeren, met horeca. De Menmoerhoeve in Etten-Leur. Herberg Pannehuske in Achtmaal. Cafe In den Anker in Zundert.
  • Zorg, zoals bij elke lange trail, voor voldoende eten en drinken. Ik heb de gewoonte om elk half uur te drinken en elk heel uur te eten en te drinken. Routine voorkomt dorst/hongerklop.
  • Misschien overbodig, maar toch; zorg dat de telefoon volledig is opgeladen en je navigatie op orde is.
  • Op Wikiloc vind je de route: https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-bruggetjes-ultra-50km-300122-menmoerhoeve-94036032

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s