Appeltje – Heitje ultra 55km – 2021

Om maar te beginnen met de titelverklaring; het gaat om een ultraloop van 55km/540hm die ik liep op 30 december, startend bij speeltuin ’t Appeltje in Bergen op Zoom op de Brabantse Wal. Via een aantal deelgebieden door lopend naar de Kalmthoutse Heide. Goed getraind en in een tempo van +/- 9km/u zou dat een niet al te moeilijke opgave moeten zijn. (appeltje/eitje dus)

Trailjaar 2021 kon eigenlijk al niet meer stuk. Met ruim 3100km in de benen en enkele marathons/ultra’s kwam ik het jaar ook nog eens blessurevrij door. De grootste uitdaging, Lee Trail in Luxemburg, had ik volbracht. Direct daarop volgden nog een aantal trails met hoogtemeters in Duitsland. Ik vond een gepaste afsluiting met een 50+ trail in de eigen regio daarom een goed idee. Een veilig idee ook, want wanneer het niet naar wens zou gaan, kon ik ter plekke aanpassingen bedenken.

Iets voor 8 uur ’s morgens is het nog donker als ik de route start door de Heidetuin van landgoed Lievensberg. Ik hou van de stilte als ik niet op pad ben voor social trails met Footprint en ik geniet van het langzaam wakker worden van de wereld in de winter. Net als bij mijn andere lange trails verkies ik het solo lopen boven het lopen met maatjes. Ik kan dan het best mijn eigen comfort zone behouden.

Richting Boslust pak ik eerst een paar km Heide van Laane mee, een klein stukje met wat smallere paden. Terug op de hoofdroute kom ik in de Zurenhoek waar de eerste korte klimmetjes zich aandienen voordat ik bij Borgvliets Duin aankom. Ook hier kies ik voor een een smal pad achter door en voor me schieten twee reeen de heide op. Vervolgens slinger ik over een heuvelpaadje naar de rand van het gebied waar het, zoals altijd, nat en modderig is en gestoffeerd met boomwortels. Een lastig stuk waarbij het tempo laag blijft.

Ik maak nu de oversteek naar Vliegbasis Woensdrecht waar de aansluiting ligt met Huijbergen en de heuveltjes Nootjesberg, Tiestenduin en Pilberg. Het is de schakel naar de Belgische grens en via Staartse Heide loop ik door naar Mont Noir waar alleen de zuilen van het landhuis nog aan vroeger doen denken toen hier zelfs nog bij het ven een badhuis stond.

Veel dieper zal ik vandaag de Kalmthoutse Hei niet opgaan, want de route die ik globaal in mijn hoofd heb zal uit moeten komen tussen de 50 en 60km. Het is nog rustig op de hei. Het geluid komt van vluchtende fazanten en zwermen vogels die opvliegen zodra er een indringer in hun gebied komt. Het tempo blijft iets boven de 9km/u en het lopen gaat soepel. Af en toe een minuutje wandelen, wat rondkijken en een plaatje schieten horen er bij om het leuk te houden.

In het Kriekelaarsven staat weer water en via een single track iets verder door kom ik bij Ossendrechtse Duinen en Meersche Duinen. Het maakt de route afwisselend nu ik niet meer door modder, maar door zand banjer. Ik ben dan inmiddels de Nederlandse grens al lang weer gepasseerd en het gaat nu richting Zwaluwmoer en Kleine Meer; een stukje dat vaak in onze social trails zit.

Na Kortenhoeff komt het eerste verharde stuk van de route die voor 97% onverhard is. Terug in richting Huijbergen kies ik voor deze optie, (via Abdijlaan en Eiland) omdat ik niet eerder Kooiheide in zijn geheel in mijn routes had opgenomen. Bovendien heb ik er een goede verbinding, langs de vliegbasis, naar de Woensdrechtse Hei met ’t Bloempjesven.

Op dit punt moet ik beslissen om de route aan te passen. Graag was ik doorgelopen naar ’t Markiezaat in Bergen op Zoom, maar ik krijg last van een zenuwknoop in mijn rechtervoorvoet. Uit ervaring weet ik dat dit een stekende pijn geeft, die mogelijk ook weer wegtrekt. De beoogde 60km laat ik voor wat het is. Het risico dat ik nog meer dan 15km met pijn ga lopen neem ik niet en ik draai af naar Zuidgeest en steek over naar deelgebied Buitengebint.

Door het bos kom ik weer in de buurt van het startpunt bij de Heidetuin. De pijn is inmiddels weggetrokken en ik zal uitkomen op 50km. Dan bedenk ik dat de vorige 2 ultra’s ook rond deze koers lagen. Als ik 5km doorloop kan ik het stukje Zeezuiper als extra lusje toevoegen. Uiteindelijk zal ik na 6 uur lopen de 55km aantikken en kan ik niet meer dan heel tevreden zijn op wat dit jaar me gebracht heeft.

Deze afwisselende route vind je hier: https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/appeltje-heitje-ultra-55k-t-appeltje-91644294

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s