Turfvaart Marathon Trail Zundert 2020

Een bijzonder en raar jaar; maandenlang geen evenementen vanwege een pandemie en vaker dan anders in je eentje op pad. In feite liep ik meer kilometers per week dan ik gewoon was en ik had volop de tijd om in gebieden in de regio nog meer paadjes te belopen. Kwestie van ‘omdenken’ zoals dat heet; wat biedt deze ellende mij aan mooie mogelijkheden. Gewoon elke dag naar buiten om het immuunsysteem op orde te houden, smoezen zijn dan verder overbodig.

Aangezien de grenzen op een gegeven moment ook nog werden dichtgegooid, liep ik drie maanden voornamelijk in de regio door de gebieden Visdonk, Rucphense Hei, Brabantse Wal, Grenspark NL, Strijbeekse Hei, Buisse Hei en Pannenhoef. Met het gegeven dat ik meer tijd had, groeide ook de creativiteit in het boetseren van nieuwe routes, ontdekken van nieuwe paadjes en het opdoen van nieuwe ideeën. Een ervan was om nu eindelijk het idee eens uit te werken van een run van +/- 40km waarbij Buisse Hei en Pannenhoef aan elkaar geknoopt zouden worden met de Turfvaart als verbinding.

De Turfvaart van 24km in dit stukje Brabant werd in de 17e eeuw gegraven en liep door Buisse Hei via Pannenhoef en Vloeiweide langs Effen naar Breda. Vooral de Bredase bierbrouwers waren de afnemers en op de terugweg werd vaak slachtafval en mest vervoerd om het verveende gebied vruchtbaar te maken, maar dat bleek onvoldoende zodat er weer heidegebied ontstond. Later werden ook gedeeltelijk bossen aangeplant. Voor de verdere historie is volop in de media te vinden.

Ik heb altijd graag in het gebied gelopen vanwege de rust, de vele vogels, kikkerconcerten in het voorjaar en de afwisseling in de paden van de deelgebieden met fraaie namen als Buisse Hei, De Moeren, De Reten en Wallsteijn. Later leerde ik via Footprint ook Pannenhoef beter kennen en via een van onze voorlopers werd me duidelijk dat er slechts een paar N-wegen tussen de gebieden liepen waardoor aansluiting snel gevonden was.

In zo’n 1000ha lopen natuurlijk de nodige paadjes, dus het heeft me een aantal dwaalrondjes gekost om alleen of met loopmaatjes de weg te vinden of finaal vast te lopen voor een te brede sloot of ondoordringbaar struikgewas, wat me meerdere keren een ‘Barkley momentje’ opleverde. Ik ontdek er nog steeds nieuwe stukjes, paadjes en vennetjes en daarom is de route nog steeds in ontwikkeling. Ik ben niet zo gauw tevreden, maar de grote lijn is er.

Het liefst start en eindig ik op de Buisse Hei en daarom is herberg ‘Pannehuske’ het uitgangspunt. Beginnend op Wallsteijn langs het huis uit 1800 van schout Frederik van de Wall loop je via spiegel- en slingervijver naar de eerste van de vier koepels  op de verschillende landgoederen. Een klein deelgebied waar je al snel uitloopt via een breed zandpad naar Buisse Hei met weilanden waar je vaak de bijzondere kleine heidekoetjes ziet. Eenmaal voorbij de ‘dubbele bank’ doorkruis je weer een weiland om richting ’80 bunder’ te lopen een korte single track door de hoge varens. Om een km verharde weg (Moersebaan) te vermijden kun je over een van de vele bruggetjes in de route over een graspad richting Rucphenseweg voor de eerste oversteek.

De tweede koepel ligt nu in het zicht, maar kort daarvoor ga je rechtsaf voor een lusje van 3km door de Moerse Bossen (witte Rondelenroute volgen) Niet heel bijzonder, maar we moeten wel aan onze km komen.

Terug bij de afslag voor de 2e koepel kunnen we rechtdoor naar de brug over de Turfvaart die we 1,5km gaan volgen richting Hazenmeren/Drenk.

Na de volgende oversteek, Sprundelsebaan, volg je nog een stukje Turfvaart en je bent inmiddels in de Pannenhoef beland, in de buurt van P De Ganger. Langs de bosrand loop je door naar P Vaartven over een wat breder bospad richting P De Bak. Hier pak je weer een klein stukje Turfvaart op en om  een extra lusje te pakken van 3km steek je de Ettensebaan over.

Het stukje open drasgebied heet Rondgors en het eerste stuk volg je ook de Turfvaart.

Eenmaal rond kun je terug naar P De Bak voor de verbinding, maar aangezien ik niet van asfalt houd, kies ik ervoor om over een sluisje te balanceren om vervolgens door een heel klein stukje bush het pad weer op te pakken voor een lusje dat naar het Padvindersven gaat. Een mooi stukje heide.

Eenmaal terug bij de Turfvaart tref je meer water aan: De Bak, een grote plas, en de Bijloop. Na een paar honderd meter wortelpad laten we dit links liggen en gaat het richting P De Lokker waar ik regelmatig runderen en wild gespot heb.

Onderweg zie je roestige ijzeren kolommen die de hoogte van de afgegraven veenlaag aangeven en waar je infoborden aantreft.

Na een klein stukje fietspad ga je over een bospad richting de Zwarte Schuur, een informatiecentrum. In mei loop je hier tegen een muur van bloeiende rododendrons aan.

Het mooie van deze run is dat je telkens weer verrast wordt door wat anders. Ik loop nu richting een ven, De Flesch, waar voor de liefhebbers een vogel kijkhut staat. Na de nodige bruggetjes, doorkijkjes en waterpartijen kom je weer terug bij de Sprundelsebaan en loop je parallel aan de heenweg langs de Turfvaart. Daarna volgen aan de rechterzijde Kievitsmoeren, Lange Maten en het Trappistenklooster.

Ik zoek de Turfvaart weer op en de Rucphensebaan en we zijn weer terug in de Moeren waar we al snel aankomen bij een prachtig gelegen ven. Iets verderop is een bruggetje naar een dichtbegroeide singletrack, de verbinding naar het volgende deelgebiedje De Biekorf. Er loopt een bijna dichtbegroeid paadje, maar nu (juni) zijn de bramenstruiken nog redelijk te ontwijken.

Uiteindelijk worden de paden weer breder richting De Reten waar de derde koepel staat.

Nu volgt een wat saaier, open stukje terug naar de Buisse Hei waar je een dichtsteen van Van Gogh aantreft. Hij heeft hier ook de nodige voetsporen nagelaten. Dan volgt een stuk van de gedichtenroute van Henriette Roland Holst, gedeeltelijk over wortelpad en langs mooie vennetjes. Een klinkerweg als verbinding naar de vierde koepel kun je eventueel vermijden door in de kant te gaan lopen. Eenmaal terugkomend op het brede bospad naar Pannehuske neem je eerst nog een klein lusje mee (groene route) Daarna het terras en het welverdiende biertje om bij te komen van een marathon die zeker de moeite waard is.

https://connect.garmin.com/modern/activity/5442666133

Commentaar van broer en ultraloper Marcel Tunderman:

De afgelopen maanden had ik wat gespard met Footprint Runner die weer eens voor verbinding wilde zorgen. De Oud Buisse Heide en Pannenhoef deze keer. “Waarom geen marathon Jos?” “Goed idee Mars” en aldus presenteerde hij afgelopen week vol trots deze 42er. Ik vond het dus aan zijn en mijn stand verplicht om de eerste te zijn om het rondje na te lopen en aldus geschiedde…..
Vooraf had ik weinig verwachtingen want ik ken het gebied redelijk goed, maar Jos wist mij positief te verrassen. Wars van de gebaande paadjes nam hij mij virtueel aan de hand. Ik verloor besef van tijd en locatie, de jankbuien van Pluvius lieten mij onbewogen en ik genoot. Was gisteren een helletocht, was het vandaag een wandeling in het park. De koepeltjes kwamen vanuit onverwachte hoek tevoorschijn, de zwarte schapen blaatten begripvol en ook hier was de heide paars. De Turfvaart en de Bijloop, waarbij de een de ander is en andersom, waren mijn kompanen en met ondeugende doorsteekjes en net niet paadjes was het zo nu en dan goed opletten. Voor ik het wist was ik terug waar ik was begonnen……..’

6 gedachtes over “Turfvaart Marathon Trail Zundert 2020

 1. Mooi geschreven Jos, je hebt er, al lopend, boetserend en zoekend al veel tijd in gestoken! Als het past binnen mn huidige schema opteer ik graag voor een proefloop als je zover bent!
  Bedankt alvast voor het voorwerk en het lekkermaken van ons, de trouwe volgers 👍🏻🤘🏻

  Like

 2. Mooi geschreven Jos. Heb erg genoten ingetrokken voorjaar toen we volgens mij stukken verkend hebben. Hoop spoedig weer deel te nemen. 🤞

  Like

 3. Prachtig omschreven Jos van een voor mij onbekend stukje Brabant. Pannenhoef ken ik beetje van marathon Etten Leur. Lijkt me heel leuk om hier eens met een groepje te lopen. Misschien een idee voor een evenement in Footprint?

  Like

  1. Bedoeling is om deze met een groep te lopen. Marcel en Bert zouden dan bereid moeten zijn om voor te lopen, zodat ik mijn handen vrij heb voor liefhebbers van een HM variant. Ik heb al aanbod van verzorgingsposten en Pannehuske is een leuk finish cafe. Gezien Covid gaat het ws wel mei worden, maar dan is het prachtig met de vennetjes en bloeiende rodo’s.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s