Loonse & Drunense Duinen 2022

Normaal gesproken zijn de Brabantse Wal en het Grenspark de meest logische keuze als je in West-Brabant woont. Ga je echter net even wat verder, dan rijd je in 50 minuten naar de Loonse & Drunense Duinen.

Ik heb er sinds 2016 contact met o.a. Tini de Laat die het gebied als zijn broekzak kent. Het is zijn achtertuin waar hij al 40 jaar rondstruint.

Dit jaar waren we er al een keer in februari, maar half april koos ik voor een 4-daagse. Enerzijds vanwege de social trails en anderzijds om er te trainen voor de Ardennen trails. Het gebied kent namelijk veel ups and downs, zware zandpassages en talloze single tracks.

In Hoogerheide, waar ik 20 jaar woonde, was een bedrijf met als gevleugelde vraagzin: ‘Motter nog zaand zen’. Kon nog net op de grens van zand en klei. Ik denk daarbij even terug aan onze loopjes door de Noordpolder op de Brabantse Wal waar we op de scheiding liepen.

Maar als het echt om zand gaat, moet je toch even doorrijden naar Loon op Zand. Vol goede moed begonnen op een zondag met wat voorlopers, gevolgd door een checkronde met Tini voor een social trail.

Vervolgens zelf een paar routes geknutseld, waarbij ik er weer eens achter kwam hoe fantastisch mooi het daar is en hoe meedogenloos de zandpaden zijn van 15 meter breed en kilometers lang. En niet te vergeten de Zwarte Berg, Kapucijnenberg, Springheuvel en de Roestelberg. Voor de laatste maakte ik graag een ommetje. Naast de enorme zandpassages zijn er volop bospaadjes, wortelpaadjes en single tracks. Afwisseling genoeg dus.

Ik heb er het Grenspark gevoel waar je uren, zonder op verharde wegen te komen, kunt banjeren en je onderweg bijna niemand treft als je er op tijd bij bent.

Zo mooi, dat ik het niet kon laten om er ’s avonds nog een paar keer wandelend terug naar toe te gaan; zie je net wat meer.

Na een week van 100km loopjes en trainingen met de nodige hoogtemeters eindigde mijn testweek op het terras van Bosch en Duin in Udenhout na een social trail met 23 lopers. Ik kan tevreden terugkijken op een fantastische loopweek in competitie met mezelf en social trails met loop- en trailmaatjes. De flow die ik afgelopen jaar had bij mijn marathons en ultra’s is er nog niet.

Boompjesven

Begin mei nog eens richting Veluwe om in Otterlo en het Kootwijkerzand een paar dagen te gaan spelen in het zand en op de heuveltjes. Dan is het tijd om de balans op te maken voor de Ardennen trails; ik heb nog even.

In de tussentijd lopen we natuurlijk met Footprint nog een paar mooie trails en trainingen waar ik veel van onze volgers tegen ga komen. Tot op de paadjes dus.

Routeselectie:

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-zandkant-150422-rustende-jager-99990616

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-rondje-guldenberg-140422-hotel-guldenberg-99908995

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-loonse-hoek-140422-bosch-en-duin-99884658

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-loon-op-zand-100422-v-hornestraat-99526342

2 gedachtes over “Loonse & Drunense Duinen 2022

 1. Jos toch , je bent niet alleen een meer dan fantastische loper maar heb al wel eens eerder opgemerkt dat jij zeker ook een zeer verdienstelijke schrijver bent.
  Jij weet het allemaal zo realistisch en pakkend neer te pennen dat je, ongeacht je sportieve achtergrond spontaan op zoek gaat naar een paar trailschoenen en je direct op zou willen geven voor de eerstvolgende door of namens jou georganiseerde trail.
  Wat heb jij als grondlegger van Footprint toch al veel mensen enthousiast gemaakt en ontzettend veel plezier bezorgd!
  Hoop dat jij dit nog lang in goede gezond mag blijven doen , chapeau!

  Like

  1. Dank je wel Jan. Voor mij zijn deze positieve reacties een drive om ermee door te gaan zolang als het lijf (en de geest) het toelaat. Waardevol voor mij om te weten dat mensen hun waardering ook op zo’n warme manier met mij willen delen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s