Trail d’Esneux 15 mei 2016.

Als je toch een lang weekend met je gezin op pad gaat, dan kun je net zo goed in de buurt een activiteit zoeken die bij je past; of was het nu andersom?? Enfin, laat maar….lopen….

Esneux biedt een trail trio met veel hoogtemeters en ik koos voor 15 km (dus 16) en 432D+. veel klimmen en dalen, omdat de afstand relatief kort is.

Esneux ligt net onder Luik aan de Ourthe in een gebied waar veel aan sport gedaan wordt en op de verkennende wandeling een dag vooraf werd me duidelijk dat het zeker uitdagend zou worden.

blog 5

De vierde editie vertrok vanuit de plaatselijke school (omkleden – douches – depot; mooi geregeld) waar voor de gelegenheid extra tenten waren weggezet om na afloop van de Belgische lekkernijen te kunnen genieten.

blog 4 warm

Na de start om 10.30 uur wordt er direct 700 m stevig geklommen; ’t is maar dat je weet dat je in de Ardennen bent. Daarna golft het op en neer over o.a. een single track waar het mij te langzaam gaat, maar een trailer blijft hoffelijk en in de open weilanden die erop volgen kun je je uitleven. Er volgt een scherpe afdaling van +15%, waarna het weer even op en neer gaat. Langs een aantal paden dringt de geur van bloeiende daslook door; de witte bloemen daarvan zijn eetbaar. (pesto – soep)

daslook blog def   daslook blog

Als na 5 km de 1e waterpassage door de Ourthe volgt hebben we geluk dat het de hele week droog is geweest; de voeten worden amper nat als je handig over de ‘stapstenen’ weet te bewegen.

roche faucons1

Daarna wordt het serieus klimmen; +15% en dus stukken wandelen met de handen op de bovenbenen. La Roche aux Faucons is niet alleen voor coureurs (LBL) een zware klim weet ik nu.Vanaf km 7 wordt het erg technisch door de vele wortels, stenen en ongebaande paden. Dit gaat door tot km 10 en je moet echt heel goed focussen op wat voor je ligt. Ondertussen wil je eigenlijk enkele schitterende doorkijkjes niet missen, maar dat bewaren we dan maar voor een wandeling.

TrailEsneux grafiek 2016

Na km 13 lopen we een behoorlijk stuk langs de Ourthe over paden en technische single tracks; genieten dus.  In de verte zie ik de brug in Esneux al weer, maar ik weet dat de trail 1 km langer is dan aangegeven, dus er moet nog een ‘toetje’ komen. Dat volgt dan als je bijna bij de school bent, maar je een lus mag maken door het bos daaromheen met een percentage van 7 oplopend tot 15%. Via de lus komen we op de weg terug naar het schoolplein waar alle lopers goed ontvangen worden en, als ze willen, direct aan het bier en de worsten kunnen. Ik kies er voor om eerst even bij te komen.

Data.

Het klokje tikt af op 15.91 km en 1.48.47 bruto  en ik ben tevreden, want mijn snelste schema stond op 1.52. Hoewel ik voor mijn plezier trail wil ik toch altijd in de 1e helft van de finishers blijven; dat lukt met positie 192 van de 405 overall en 2e van de Veteranen 3, ofwel de 60 plussers. Fit voor de start en na de finish. Wel last van ‘marsbreukje’ (middenvoetsbeentje) op steenachtige bodem

Esneux 15 mei – 10 graden – wisselvallig weer. Gear: Salomon Speedcross 3 – CEP  hoge kousen – Belt met 2 flacons eigen sportdrank – Garmin Forerunner 110.

Aanrader voor Ardennen liefhebbers. 6 – 15 (16) – 29 (30) km. Maximum aantal deelnemers 800. Logeertip: B&B ‘Les Gallinautes’ in Esneux; merveilleux!!!

blog start  blog brug 15 km en fit na 15 km.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s