Otterlo mei 2022

Uitgelichte foto: Mosselse Zand bij Otterlo

Het Loonse zand was nog maar net tussen mijn tenen verdwenen, of de volgende speeltuin stond al weer op het trainingsprogramma.

Het jaarlijks terugkerend uitje naar de Veluwe was naar Otterlo waar ik vorig najaar zelf een paar rondjes liep, omdat de Devil’s Trails waren afgelast.

Voordat we ons gingen melden bij de B&B in Otterlo kon er mooi een rondje worden uitgezet in Planken Wambuis/Eder Heide, een stukje dat ik vaak liet liggen.

Na een korte, slingerende aanloop door het bos, strandde ik in het Mosselse Zand, gevolgd door Mosselsche Bergen en het Mosselsche Veld. De zandbak was ongenaakbaar door de droogte van afgelopen maand, zodat het tempo er al direct uit was. Mooi en indrukwekkend is het geploeg in de zon en door het zand dan weer wel. Daarna had ik gekozen voor stukken afwisselend door het bos en langs gras- en heidevelden. Het is hier zo enorm groot dat je kilometers loopt zonder iemand tegen te komen. Trailrunners al helemaal niet vandaag. De Veluwe is wel doorsneden door een omvangrijk fietspaden netwerk, maar dat kon ik gebruiken voor oriëntatie en ‘escape’ om even niet door het losse zand te hoeven banjeren. De Eder Heide lag er prachtig bij; hoe mooi moet het hier zijn in september als je kunt baden in een paarse zee. Als je er niet bekend bent zul je moeten navigeren, want paden lijken veel op elkaar en bovendien wil je als trailer de brede zandpaden zoveel mogelijk mijden. Na een aantal omzwervingen ging het terug richting de zandbak via een aantal slingerende paadjes. De zandbak zelf liet ik nu liggen, want de schoenen zaten inmiddels vol en ik keek uit naar een verfrissende douche en een Veluwse Schavuit om het zand weg te spoelen.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-planken-wambuis-020522-europarcs-otterlo-101673021

De tweede dag stond een training/run op het programma. Startend in Otterlo bij De Zanding ben je snel weer in de trail modus met zandpaadjes, wortelpaadjes en wat klimmen en dalen. De volgende passage was (weer) door het Mosselse Zand, gevolgd door het opzoeken van single tracks door regelmatig van de gebaande paden af te gaan. Dat lukte aardig. Het laatste deel stond weer in het teken van kracht/wendbaarheid en stabiliteit. Terug dus naar zandpassages, klimmen/dalen en slingerpaadjes. De vrijheid, het prachtige weer, de rust en de paadjes waaraan hier geen einde komt; het is genieten!

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-trailtraining-otterlo-030522-onderlangs-101728907

De laatste dag wilde ik graag naar een van de uitkijkpunten over de heidevelden. In het Mosselse Veld ligt uitkijkpunt ‘Valenberg’ op een verhoogde vlonder. De weg ernaar toe was over verharde en onverharde paden en een stukje dwars over de hei. Aangekomen bij het punt werd ik verwelkomd door een lenteconcert van de vogels. Verder niemand te zien en niets te horen; ik was zo onder de indruk dat ik een filmpje met beeld en geluid opnam; iets dat ik maar heel zelden doe.

Via het Mosselse Zand waarvan ik nu inmiddels zowat elke zandkorrel kende, liep ik terug. Een korte trail van ruim 12km. Direct erna zouden we immers nog een wandeling van 14km gaan maken bij Uddel in Kroondomeinen ’t Loo, Elspeter Struiken en Nunspeter Bos. Aanvankelijk wilde ik hier een zelf uitgezette trail van 24km lopen, maar achteraf was ik blij dat ik ervan afzag. Het duurde tot km10 voordat ik het eerste echte trailpaadje tegenkwam. Toch hebben we van de omgeving en de zon kunnen genieten. Ook hier viel de rust op, ondanks de vakantietijd en het prachtige weer.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-valenberg-040522-europarcs-arnhemseweg-101793020

en

https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/fp-t-loo-040522-aardhuisweg-101816926

De Veluwe is en blijft een onuitputtelijke bron voor trails, wandelingen en fietstochten. Omdat het een omvangrijk gebied is, kun je er telkens weer vanuit andere plaatsen routes uitzetten die hun eigen unieke karakter hebben. Echte toeristische drukte heb ik er nog nooit ervaren. Ik ben gewend om ’s morgens vroeg op stap te gaan en dan kun je in alle rust genieten van de paadjes, de hei, het zand en de heuveltjes; aanrader!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s