Grenspark ultra 50km – 2021

Zoals de ene stap de andere opvolgt en zo de mooiste trails ontstaan, zo gaat het ook vaak met het andere idee dat het ene idee opvolgt. Eerder publiceerde ik het Footprint Trailkwartet* waarbij ruim 50 volgers aansloten en daaruit ontstond weer het volgende.

Toen ik de marathon van het kwartet door het Grenspark liep, bedacht ik me dat met een stukje polder van 10km eenvoudig een ultra gerealiseerd zou kunnen worden en toen er ook nog een enkele vraag naar kwam, was ik om en ging het kraken in de bovenkamer.

Een ultra (42+) is feitelijk geen afstand voor de Footprint doelgroep, maar er zijn wel volgers die het (makkelijk) aankunnen en benieuwd zijn welke paadjes je dan voor ze weglegt. Het mocht niet precies hetzelfde parcours worden als de marathon en rond de 50km met alle trailelementen erin verwerkt zou ik tevreden kunnen zijn.

Mocht je de route ook gaan lopen dan moet je rekening houden met het broedseizoen (15-03 tot 01-07). Een aantal verbindingspaadjes zijn dan niet toegankelijk. Deze beperking is een kwestie van geduld waarvoor je beloond zult worden.

Het is juli, zomer dus en voor mij niet het seizoen van de lange afstanden. Maar ik wil zo graag en hou me voor dat, als ik vroeg vertrek en voldoende proviand meeneem, het helemaal moet gaan lukken. Ik start ruim voor 6 uur bij Natuurpoort De Blauwe Pauw – OLV ter Duinenlaan 199 – Ossendrecht en begin met een stukje Abdijbos, een zandverstuiving en enkele korte golvende singletracks. Nadat het Wasscheven gepasseerd is, gaat het verder door het bos waar van het brede pad kan worden afgeweken richting de Trambaan. De meeste verharde meters zitten in de eerste lus en dat heeft te maken met het feit dat ik een stukje Brabantse Wal en Noordpolder mee wil nemen. Dat stukje Brabantse Wal hoef je niet te beklimmen, maar dat doe je natuurlijk wel voordat je de polder induikt. Links zie je in de verte koeltorens en industrie, maar naar rechts de overgang van zand naar klei, waterpartijen, prachtige vergezichten, fazanten, hazen, zwanen en andere watervogels die zich van een eenzame loper weinig aantrekken. Ik buig richting Hoogerheide langs Maareberg en Zouteweg en draai vervolgens terug naar de steilrand naar de Heistraat, waarachter het Abdijbos ligt. De oorspronkelijke route liep iets avontuurlijker, maar ik miste de afslag naar Klein Brembrood. Het eerste lusje van 10km eindigt in de buurt van mijn startpunt en nu kan begonnen worden aan de Grenspark marathon.

Na de vijvers en vennetjes van de Volksabdij volgt twee keer een oversteek en loop je al snel in het gebied van Kleine Meer (dat geen meer meer is) langs de dit jaar aangelegde salamanderplas. Na weer een oversteek kom je dan in Kortenhoeff met het Wasven, Vlonderven en Bronven. Een van de kleine pareltjes in het GP.

Nog voor de grens gepasseerd wordt kom je in Huijbergen over de Staartse Heide en loop je voornamelijk over bospaden. Bij ‘knuffel’ grenspaal 1843 volg je weer een stukje van het ‘Ree pad’ en jawel je ziet ze hier regelmatig. Dit keer zijn het er twee die naar de bosrand komen om te grazen. Vroeg gaan lopen is trouwens een aanrader, want ik zie meer reeen dan trailers en andere recreanten deze morgen!!

Ik ben nu al wat dieper in het park. Na een paar km buig ik weer van het ‘Ree pad’ af om naar de zuilen van Mont Noir te lopen bij het Zwartven. Blijft een markante plaats die tevens voor de verbinding zorgt voor een stuk dat ik wil lopen dat niet in de marathon zat.

Een van de mooiste paden loopt langs Drielingvennen. Daarna een stukje verharding om via het Duinpad op een volgend prachtig heidepaadje te lopen dat daar aan de rechterkant achter loopt. Jammer genoeg is dat nu voor een deel afgesloten, maar ik ga zover als het kan om vervolgens de Duinroute weer op te pikken.

Achter de toren van de Brandwacht struin ik via het drooggevallen Van Ganzenven naar de Putse Moer. Ik slinger via een tussenpaadje bij Kambuusduinen naar Paalberg/Kriekelaarsven en ik ben terug bij de grens.

Zwervend over de grens kom ik via een paar singletracks weer bij de Ossendrechtse Duinen en banjer ik nog wat door het zand en over paadjes waar ik zelden kom, voordat ik terug ga naar het bekende terrein van Meersche Duin en Zwaluwmoer. We zijn d’r bijna maar nog niet helemaal. Nog een laatste oversteek en een stukje bos en dan z.s.m. naar de brasserie waar de schuimende versnaperingen wachten. Wat wonen we toch op een schitterend stukje aarde.

De route is minimaal 95% onverhard, telt alle soorten paden en hier en daar wat hoogteverschillen (Bron Garmin 498hm) Laat het even weten als je deze ook gelopen hebt via een berichtje op http://www.footprintrunner.com

De route op Wikiloc: https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/footprint-runner-gp-ultra-20072021-78703586

Foto’s John, Jurgen, Tonny, Herbert en Jos

*Het kwartet omvatte 9 routes waaruit gekozen kon worden en er zat een opbouw in de afstanden van 12 – 14 – 15 – 18 – 21 – 30 – 35 – 42km. De rode draad was het gebied Brabantse Wal en Grenspark De Zoom/Kalmthoutse Heide.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s