Roosendaalse Waterloop 2021

Op de eerste plaats is trailrunning mijn grote passie en heb ik de wedstrijdsport ‘over de keien’ al weer een aantal jaren achter me gelaten. Een enkele keer laat ik me nog wel eens verleiden tot een halve marathon als er iets leuks aan vast zit zoals in 2019 Praag en 2020 Barcelona.

Verder sta ik altijd open voor een nieuw idee of voor het bedenken van een nieuwe uitdaging. Aanleiding voor de ‘Waterloop’ was een witte wereld winter wandeling begin 2021 langs de Molenbeek, omdat hardlopen even lastig was. De beek loopt door een deel van de stadswijken en ik volgde deze. Het winterse plaatje inspireerde me om eens verder te kijken naar Rissebeek, Kletterwater, Dijkwetering en Engebeek die ook door de stad lopen, maar wel verwijderd van grote drukte en de snelweg. Dat bracht me ook naar een stukje buitengebied richting Rucphen en Nispen en zo ontstond het idee om hier wat lusjes van te maken en die lusjes aan elkaar te knopen tot 1 langere run.

Concessies van ‘door een wijk lopen’ en ‘over de straatkeien’ zou ik zo veel mogelijk af kunnen wisselen met half verharde voetpaden, zandpaden, graspaden en zelfs bospaadjes. Het werd een zoektocht, want ik ben geen geboren Roosendaler en ik kom zelden in de stad of andere wijken. De uitdaging was voldoende motivatie om er mee aan de slag te gaan.

Beperkingen waren er ook. Te lange verharde tussenstukken, stadsdrukte, de snelweg en de te grote oppervlakte. Het was een kwestie van kiezen binnen de mogelijkheden die ik op het moment had. Ik ontdekte nieuwe paadjes, baande me een weg door metershoog gras, verbaasde me over de vele watergangen en plasjes en constateerde dat er ook behoorlijk geleden wordt onder de droogte waardoor wadi’s, poelen en vaarten soms compleet droog staan.

En ook al kwam ik niet verder dan zo’n 65% onverharde ondergrond, ik vond de uitdaging de moeite waard. Een ‘hybride’ run (verhard/onverhard) kan op sommige plaatsen onverwacht mooi zijn en als er wat mindere stukken tussen zitten weet je dat je om de hoek weer door iets verrast kunt worden.

Globaal gezien liep ik door

  • Visdonk met een paddenpoel, het Rozenven en de Eldersche Turfvaart.
  • Nispen met Kleine Aa/Watermolenbeek en een plas bij Kasteel Moerendaal.
  • Tolberg/Kroeven/Langdonk met Watermolenbeek, Kletterwater en Engebeek.
  • Weihoek met de Rissebeek.
  • De Dijken met Dijkwetering en De Staaltjes Turfvaart.
  • Landerije met Rucphense Vaart, wadi’s en Krampenloop.
  • Sterrebos met Dijkwetering

Via de Wikiloc bestanden achterhaal je verschillende startlocaties en je kunt uiteraard ook zelf bepalen waar je wil beginnen.

Voor de lange lus begon ik bij Lodge Visdonk, aan de Natuurpoortsleutel Rozenvendreef. Volop parkeergelegenheid en horeca bij de Lodge of het T-huis, iets verderop.

N.b. Dit idee staat los van de onlangs gelanceerde ‘Waterwandelroute Roosendaal’. Deze liep ik met Hans Reuvers, zo’n 33km, waarvan 80% verhard en deze heeft een andere achtergrond.

Lusjes van 7,5 tot 40km, worden verder aangevuld:

7,5km: https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-roosendaalse-waterloop-2a-76040128

12,5km: https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-roosendaalse-waterloop-3-75900582

13,5km: https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-roosendaalse-waterloop-1-75887463

24km: https://connect.garmin.com/modern/activity/7000210094 of:

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/roosendaalse-waterloop-4-76475095

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s