Footprint Trailkwartet 2021

Uitgelichte afbeelding: Nieuw aangelegde salamanderplas bij Kleine Meer/Grenspark

Nog voor het jaar om is, zijn de routes ruim 4000x bekeken, 300x gedownload en hebben ruim 60 lopers het hele kwartet gespeeld, sommigen met bonus. Lang niet iedereen maakt het kenbaar, dus naar schatting zijn er toch enkele honderden trailers mee bezig geweest om 1 of meer routes te lopen en nu (november) komen er nog wekelijks reacties binnen.

Het is niet te voorkomen dat in de loop van de tijd paden of paadjes zijn omgelegd of (tijdelijk) afgesloten.

Warming up

‘Ik ga het er NIET meer over hebben. Het was vandaag een schitterende dag om buiten, in het Grenspark, weer eens wat inspiratie op te doen over dingen die WEL kunnen.’

Hiermee begon mijn Facebook post op 24 februari, nadat er voor de zoveelste keer beperkende maatregelen voor ‘samen sporten’ werden verlengd.

Ik loop graag met een enkel trailmaatje of met een groep. Tijdens de vele verkenningen om nieuwe routes te boetseren kan ik het ook prima met mezelf vinden en dan dwalen mijn gedachten met de paadjes mee, naar overal en nergens.

Zo is in de afgelopen jaren al menig idee ontstaan en het genoemde kwartet is er een van.

In navolging van allerlei creatieve ‘challenges’ kon ik natuurlijk niet achteraan op mijn single track blijven bungelen. Zonder nadenken, impulsief en zonder overleg gooide in het in de Footprint groep. Daarna ging ik me realiseren dat er een plan achter moest zitten dat de nodige uitwerking zou gaan vragen.

Net als bij het lopen kwam ik, ook met hulp uit de groep, tot een vijftal routes in de regio waar Footprint geboren en getogen is. Uiteraard moeten er vier van gelopen worden om een kwartet te hebben. Hoe die routes worden afgelegd mag iedereen zelf weten, als het maar te voet is.

In dit verslag kun je nog eens terugkijken op de routes door middel van de bestanden, de beschrijving en een aantal foto’s.

Het was helaas niet mogelijk om alle ‘highlights’ na te lopen, want daar is het gebied van de Brabantse Wal en het Grenspark te groot voor.

Al met al geeft het wel een beeld van al het moois in onze nabije regio.*

2021 Footprint Runner – https://www.footprintrunner.com/

Speciaal woord van dank aan mijn steun en toeverlaat Tonny van Eekelen

Foto’s: eigen archief – internet – Tonny van Eekelen – Janine Baller

*Een stukje Brabantse Wal dat bijvoorbeeld ook de moeite waard is, is Noordpolder – Calfven – Abdijbossen. We liepen er een route van 18km in 2020 met voorloper/moderator John van Tilburg, dus voel je vrij om met nog een extra route die je verderop in dit boekje vindt, een 2e kwartet te lopen of deze in te zetten voor je kwartet als alternatief voor de 15km route.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-noordpolder-brabantse-wal-01112020-59634309

Route 1A – 12.04km/58hm (bron : Garmin)

Deze route start bij Kasteel Ravenhof – 2940 Stabroek en loopt door het Grenspark De Zoom/Kalmthoutse Hei, een grensoverschrijdend natuurgebied van 60 vierkante kilometer.

Mogelijk kun je (nog) niet parkeren bij het kasteel, omdat het op Belgisch grondgebied ligt. Er is aan NL zijde parkeergelegenheid in de omgeving van de Beukendreef in Putte.

Het feit dat je bij een kasteel start geeft al aan dat er in de directe omgeving een wat meer gecultiveerd landschap te vinden is. Toch vinden we het de moeite om ook dit stukje van het Grenspark te laten zien. Johannes Moretus liet hier in de tweede helft van de 18e eeuw een park aanleggen dat nu bekend staat als het Moretusbos, 77ha groot.

We lopen over paden en door lanen van de kasteeltuin. Tip: in april/mei zorgen de bloeiende rododendrons voor een paarse muur.

Aansluitend aan het Moretusbos, lopen we door het deelgebied Wildernissen. Hier zijn het grotendeels bospaden, enkele single tracks en een 1km breed pad met los zand als kuitenbijter. Hier en daar loop je langs wat open stukken die deels voor landbouw gebruikt worden.

Omdat dit van het kwartet de kortste route is gaan we niet verder door naar het aangrenzende Stoppelbergen*, maar keren we terug naar het Moretusbos. Een van de wallen/verhogingen is de Geldberg met toegangstrapje. Het verhaal gaat dat Moretus hier geld begraven had, maar ik heb het niet gevonden. Op een volgende verhoging vinden we het voormalige theehuisje Gloriette, waar je bovenop ook een paar mooie zichtlijnen hebt. Een ander verhaal gaat dat er een tunnel van het kasteel naar Gloriette zou hebben gelopen, maar ook dat kan niet worden bevestigd.

We zijn weer bijna terug bij het kasteel, maar als je wil kun je nog wat verder struinen door de tuinen. Deze route hebben we echter uitgemikt op het horeca terras bij de poort.

Deze route kwam tot stand i.s.m. Janine Baller.

https://connect.garmin.com/modern/activity/7058126577

*In Stoppelbergen heeft het Grenspark meerdere routes gemarkeerd en met Footprint liepen we in de zomer van 2020 met John van Tilburg deze route van ruim 14km:

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-stoppelbergen-17072020-52914446

Route 1B – 15.00km/173hm (bron: Garmin)

Deze route start bij parking De Bergse Heide – Bemmelenberg – Bergen op Zoom en loopt vv via het recreatiegebied naar Fort de Roovere in Halsteren.

We beginnen met wat paadjes over het recreatiegebied dat we al snel achterlaten voor het bos. Daarna loop je de verbinding naar het tweede deelgebiedje, waarbij je niet over de weg hoeft, maar goed in de berm kunt lopen. Met een slinger kom je nu bij Fort de Roovere.

Fort De Roovere is een schans bij Halsteren die onderdeel was van de West-Brabantse waterlinie. Het is een aarden fort dat door middel van een wal aan het Fort Pinssen is verbonden.

Voordat we daar naar toe lopen, gaan we eerst naar de Pompejustoren, genoemd naar Pompejus de Roovere, een politicus uit de 16e eeuw. Van hetzelfde architectenbureau ‘Ro & Ad’ is de unieke Mozesbrug waar je (meestal) met droge voeten door het water loopt. Doen dus. Loop dan de linie eerst bovenlangs naar Fort Pinssen, vervolgens onderlangs en neem een stukje bos van Buitenlust mee.

Om terug bij De Bergse Heide te komen zullen we een stukje dezelfde route volgen als op de heenweg, ook weer in de berm. Iets verderop kunnen we dan afbuigen naar het schitterende beekdal van de Kraggeloop. Dit ‘drasland’ met beekoevers, poelen, bosschages en ruigere graslanden is een ecologische verbindingszone voor de hier levende dieren.

De Bergse Heide komt weer in zicht. We klimmen weer uit het dal en gaan over de nieuwe stalen brug, waarna we een stukje langs het water lopen. We zien het startpunt inmiddels, maar voordat we aan de versnaperingen gaan, nemen we natuurlijk nog even wat los zand en heuveltjes mee om de trailbeleving compleet te maken.

Deze route kwam tot stand i.s.m. Tonny van Eekelen.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-1b-15k-66771964

of:

https://connect.garmin.com/modern/activity/6347733815

Route 2 – 21km

Deze route start bij Natuurpoort De Volksabdij – OLV ter Duinenlaan 199 – Ossendrecht.

Het begint met wat kronkelpaadjes langs de vennetjes van de Volksabdij. Na 2x oversteken loop je richting Kleine Meer.

Eenmaal daaromheen kom je op de Staartse Hei bij Huijbergen en volg je voor een deel de Ree route.

Variant 1: Via Mont Noir:

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-2-21k-mont-noir-66470227

of:

https://connect.garmin.com/modern/activity/6324933586

Variant 2: Langs het Grenspad:

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-2-21k-grenspad-68001719

of:

https://connect.garmin.com/modern/activity/6437730846

Je komt bij het Kriekelaarsven aan de Paalberg, een van de mooist gelegen vennetjes, door velen al van bovenop gefotografeerd. De steen geeft de landsgrens aan.

Wij volgen een stukje van de Mier route, een breed pad waar we al snel rechtsaf gaan op een smal pad richting de Kriekelare Duinen. Je loopt over een smalle track door de hei naar een militair oefenterrein waar het overigens meestal rustig is.

Bedoeling is dat je deze ‘zandbak’ oversteekt naar de bosrand om vervolgens de route in Kraaijenberg te vervolgen.

Je passeert nog een kleinere zandbak (Meersche Duin) en je loopt nu langs het niet toegankelijke gebied dat bij Groote Meer hoort.

Hier ligt het prachtige Zwaluwmeer of Zwaluwmoer en je bent dan al weer op de terugweg en na de oversteek van de Putseweg ga je het gebiedje Meiduinen in. Verder lopend word je naar een zandheuvel gestuurd: Jan Prop Hill, in de Footprintmond. (oorspronkelijk van loopgroep Anabella) Door Footprint als korte kuitenbijter gekoesterd.

Eenmaal Meiduinen uit, steek je over naar de Abdijbossen waar je de laatste kms van deze Halve Marathon afrondt.

Route 3 – 30.01km/310hm (bron: Garmin)

Deze route start bij de voormalige Stayokay, Boslustweg 1, Bergen op Zoom. De route bestaat uit veel deelgebiedjes die deel uitmaken van de Brabantse Wal. Let op bij het vele oversteken van de weg op deze route.

Deze steilrand, ook wel hoge rand en zoom genoemd, is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde en door de zee. Hij bereikt hoogten van ongeveer 20 meter en loopt langs de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht.

Na 2km loop je langs de Zeezuiper, een overblijfsel van een uitgestrekt moerasgebied. Je loopt in Zoomland, een verzameling van oude landgoederen met een paar mooie lanen. Dan komt er een klein stukje, onvermijdelijk, asfalt. Gelukkig kun je na 200m rechts het bos weer in waar je een stukje over de hei loopt. Na de oversteek van de Molenzichtweg kom je in de Zurenhoek. We pakken hier een klein gebiedje mee waar niet vaak gelopen wordt; Heide van Laane. Daarna ga je, via 3 klimmetjes richting Borgvliets Duin, het enige stukje stuifzand van West-Brabant.

Je buigt dan af en loopt door Zurenhoek/Buitengebint voordat je oversteekt naar de Woensdrechtse Hei met Bloempjesven en Meeven. Je hoort inmiddels meer verkeer dan vogels als je de volgende oversteek maakt naar landgoed Mattemburgh. Na een mooie laan sla je, net over het spoor, rechtsaf waar je kunt zien dat je op de Brabantse Wal loopt. Je ziet in de verte het natuurgebied Markiezaat. Via de toren op Kraaijenberg loop je langs de monumentale boerderij Hildernisse weer terug naar Mattemburgh en langs het Meeven. Via Zuidgeest steek je weer over naar Buitengebint en via de Heidetuin en het Klimbos eindigt je route waar je ruim 30km geleden begonnen was.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-3-30k-67632682

of:

https://connect.garmin.com/modern/activity/6415936054

Route 4– 42,52km/186hm (bron: Garmin)

Deze route start bij Stal Kortenhoeff – Abdijlaan – Ossendrecht.

Opm: Vanwege tijdelijk extra afgesloten paden kon de beoogde route met enkele prachtige verbindingspaden niet gelopen worden. Bovendien kon er alleen rond het Stappersven gelopen worden als de route 900 of 1400 mtr over asfalt zou gaan. Als fervent trailrunner heb ik de keuze gemaakt om alleen over onverharde ondergrond te lopen!!

Dit alles overwegend bestaat de mogelijkheid dat er na 1 juli 2021 nog een alternatieve versie komt die in principe gelopen kan worden van 1 juli tot en met 14 maart.

Kortenhoeff is een klein, maar prachtig stukje om te starten. Je komt er langs het Bronven, het Vlonderven en het Wasven.

Na de oversteek loop je langs Kleine Meer naar de Staartse Hei en vervolgens over een breed bospad.

Dan volgt, linksaf, een pittige en lange single track, voor een deel een ‘net-niet’ paadje die bovendien hier en daar golft; ik hou er van! De track loopt eigenlijk nog verder door, maar wij gaan na 1200m rechtsaf en volgen het Ree pad een stuk tot aan km 8.

Om de verharding te vermijden lopen we door het bos richting grenspaal 1843 en kort daarvoor pakken we de Ree route op een ander punt op. Als we die route weer verlaten, komen we langs het Zwartven/Mont Noir waar ooit een landhuis stond en je de pilaren van de oprijlaan nog ziet staan en liggen.

Het tijdelijk afgesloten pad (1503-0107) laten we links liggen en nu komen de pittige zandstroken van de Kambuusduinen en Wilgenduinen/Vossenbergen.

Nadat je voorbij de Brandtoren bent, loop je naar de Putse Moer; een populair stukje bij wandelaars. Via twee mooie ‘Stappenpaden’ lus je naar de Paalberg waar het Kriekelaarsven ligt.

Je loopt nu in Kraaijenberg een stuk door het bos en Kriekelare duinen, deels over smalle heipaadjes.

Eenmaal terugdraaiend kom je op het Grenspad dat je verlaat om naar het Meersche Duin te lopen.

Hierna loop je naar het prachtige Zwaluwmeer of Zwaluwmoer.

Na de oversteek van de Putseweg slinger je door Meiduinen met o.a. het Lelieven en de Jan Prop Hill. Via de Abdijbossen en Kleine Meer eindig je bij de stal.

De routes:

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-4-42k-71059634

of:

https://connect.garmin.com/modern/activity/6638855675

Alle routes zijn met de grootste zorg samengesteld en vaak verkend en nagelopen. Het komt op de trails regelmatig voor dat paden kunnen worden afgesloten of omgelegd. Bovendien zit het in onze cultuur om regelmatig een ‘net niet’ paadje in te bouwen of paadjes te lopen die je niet op de kaart terug vindt.

De routes zijn openbaar en ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft. Feedback en/of opmerkingen worden op prijs gesteld. Dat kan via de volgende links:

http://www.footprintrunner.com

https://nl.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=6304340

https://www.facebook.com/groups/1597130320603530

Alle Wikiloc routes nog eens op een rijtje:

De kwartetkaarten.

12km – Moretus Putte – Grenspark.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-1a-12k-67078291 (winter)

https://connect.garmin.com/modern/activity/7058126577 (voorjaar/zomer/herfst)

15km – Heide en Fort de Roovere – Brabantse Wal.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-1b-15k-66771964

21km – Grenspad – Grenspark.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-2-21k-grenspad-68001719

21km – Mont Noir – Grenspark.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-2-21k-mont-noir-66470227

30km – Zoomland – Markiezaat – Zurenhoek – Brabantse Wal.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-3-30k-67632682

42km – Grenspark NL/BE.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-kwartet-4-42k-71059634

Extra opties:

14km – Stoppelbergen – Grenspark.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-stoppelbergen-17072020-52914446

18km – Noordpolder – Brabantse Wal.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-noordpolder-brabantse-wal-01112020-59634309

35km – Grenspark NL/BE.

https://nl.wikiloc.com/routes-berglopen/fp-gp-35km-trail-20042021-71056695

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s