Maashorst oktober 2020

Soms rijd je een eind weg voor de trailnodige variatie en dan kom je toch weer namen tegen als Zeeland, Hooge Heide, Steenbergen en plekjes als het Ganzenven en Slabroekse Hei zoals ik ze (ongeveer) vanuit mijn eigen regio ken.

Ga je er lopen, dan vind je je spoor weer in singletracks, wortelpaadjes en verzand je in woestijnachtige vlaktes en kun je zomaar door een drooggevallen ven lopen.

Het is herfst, het weer is wisselvallig en dat blijft  zo de hele week. We zijn 3 dagen in de Maashorst, het grootst aaneengesloten natuurgebied van Brabant.

Na aankomst in het dorp Schaijk is er nog net tijd voor een verkenningsloopje dat ik vooraf heb uitgezet. Jammer genoeg moet ik het inkorten vanwege een onverwacht onweer, maar ik loop toch nog ruim 12km vanuit Natuurpoort De Kriekeput een mooi rondje met afwisselende paden, een stuk hei en een behoorlijke zandbak. Het wemelt hier van de trailpaadjes, dus als je van dwalen houdt dan gaat dat zeker lukken. Uitgepijlde routes zijn er op deze locatie niet, maar er is een mtb route met veel single tracks van ruim 14km en daar valt best nog wat aan vast te knopen.

Dag 2 begint met een wandeling vanuit de vakantiewoning. Een verkorte versie van het rondje dat ik vanmiddag wil gaan trailen. Op dit rondje ervaar ik dat het gebied hier inderdaad groots en wijds is en dat er genoeg mogelijkheden zijn om van de gebaande paden af te gaan. Onderweg zien we Exmoor pony’s en Taurossen. Die laatsten houden we maar op afstand, vanwege de imposante horens. Dat kost me wel wat extra tijd, want er graast een drietal precies op het pad waarover ik loop. Een foto van echt dichtbij zit er nu niet in. Dank aan Hans Koster voor de opname. Wisenten houden zich verscholen.

Totaal kom ik zo weer aan de 25km met wel een paar keer oponthoud. Ik wilde dat ik hier al wat meer bekend was, want ik laat de smalle paadjes met tegenzin liggen.

https://connect.garmin.com/modern/activity/5640780684

Dag 3 heb ik de route nog wat uitgebreid, zodat ik de Slabroekse en Schaijkse Hei mee kan pakken. Het wordt een mooie route van bijna 20km. Voor het goede zou ik er nog wat fietspaden uit kunnen halen, maar dan moet ik iets beter bekend zijn. Bovendien kun je er wel onverhard naast lopen als je wil. Er zijn nog laatbloeiers op de hei, ik spot weer taurossen en pony’s en ik kom langs prehistorische grafheuvels. Bijna op het eind waag ik me nog op een paar singletracks, maar daarbij wijk ik toch net iets te veel af. Ik verwacht dat ik hier zeker nog eens terugkom.

https://connect.garmin.com/modern/activity/5643645236

Een trip naar de Maashorst is de moeite waard. Van mij thuis uit ruim een uur rijden naar een groot en divers natuurgebied dat niet netjes is aangeharkt, maar waar de natuur blijft zoals deze is. Het is gelukkig groot genoeg om van de snelweg weg te blijven, want er zijn een paar stiltegebieden waar grote grazers zich laten zien en je mooie vergezichten hebt.

Ben je behalve runner ook natuurliefhebber dan is hier een filmpje over grazers in de Maashorst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s