Veluwe september 2020

Vrijwel direct na de Trail by the Sea volgde een driedaagse trip naar de Veluwe. Het was de bedoeling dat ik met volle bepakking 3 dagen kris kras zo’n 100km zou gaan zwerven, maar een ontsteking en spierscheurtje in de schouder waren spelbreker. Omdat ik al ruim een maand met deze handicap rondliep en er bij het trailen geen last van had trok ik dinsdag 22 september toch richting Lunteren.

Wederom naar Wekerom*; een impozand stuk natuur waar de Meeuwenduinen van afgelopen zondag bij verbleken. Zand zover als ik kan kijken. Het is al weer 4 jaar geleden dat dit ik in dit stukje liep en beloofde destijds aan mezelf dat ik hier beslist terug zou komen. Ter oriëntatie liep ik eerst wat in het rond en zag al snel dat het hier wemelt van de trailpaadjes; na een km of 10 hield ik het voor gezien en zocht mijn barrel op om mijn slaapspullen te lossen. Ik had nog wel een middagrondje van 15km uitgezet, ook dwars door de zandbak, langs heidevelden en bossen, maar mijn navigatie gaf er na 12km de brui aan. Al met al toch een mooie najaarsdag met volop zon en de eerste 30km op de teller. Nog een wijntje van Ilja Gort en rap naar binnen, want het donkert en het kilt al vroeg in de donkere bossen.

Brak en enigszins gebroken van het slapen in een ‘barrel’ moet ik mezelf aanslingeren om op gang te komen. Ik begin de dag met een kort rondje Wekerom/Scheleberg, omdat ik voor zessen wakker ben en nog niet kan uitchecken.

De volgende halte is Otterlo waar ik de auto voor het nationaal park* parkeer en vervolgens een rondje wil gaan lopen van ruim 21km dat ik eerder heb uitgezet.

Het toeval wil dat ik eerst nog loopvriend en mede- trailtrainer Edwin tegenkom die hier op vakantie is en een rondje bij De Zanding* aan het doen was onder het mom van ‘broodjes halen’ of andersom. Een pittig stukje met heuvels en zand waar ik vanmiddag nog een kijkje ga nemen.

Ook vandaag blijkt weer dat navigeren niet lekker aanslaat bij mij, want ik word weer op extra kms getrakteerd. Normaal geen punt, maar vandaag wel.

Na een inspectie op De Zanding trek ik door naar Beekbergen om bij te komen en bij te tanken. Misschien gaat het morgen beter, maar nu even genieten van een warme lunch en een paar biertjes op een terras na weer een 30km.

Het Leesten* in Ugchelen is uitgangspunt voor nog wat wandelkilometers. Ik vermoed dat de trail kms van afgelopen weken toch doorwegen. Met daarbij nog wat blaren en een ontstoken teen hou ik me rustig, maar wil toch dit stukje even zien. Er lopen hier wat routes die je aan elkaar kunt knopen en ik zoek nog wat trailpaadjes. De heidevelden zijn enorm en er zijn hoogteverschillen die het pittig maken. Verder is het bosrijk met Ugchelse bos, Bruggelen, Salamandergat en Koppelsprengen met een mooi beekje. Ik blijf het jammer vinden dat je in zo’n groot natuurgebied toch nog vaak de snelweg blijft horen; zeker als je alleen loopt en van de stilte houdt. Vandaag laat ik het bij 15km.

Inmiddels is de herfst daadwerkelijk begonnen met wisselvallig weer, maar ik heb nog net een restje mooi nazomerweer mee kunnen pikken. Volgend jaar weer een ander stukje zien in te plannen.

Startplaatsen:

*Wekeromse Zand; volop mogelijkheden om te lussen vanuit meerdere startplaatsen. Een must is natuurlijk de oversteek dwars door het stuifzand: https://www.gelderseroutes.nl/nl-nl/rd/rondje-wekeromse-zand

*De Zanding Otterlo; varieer zelf op het thema zand/bos/klimmen/dalen: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/de-zanding-en-het-mosselse-zand/18439/

*Nationaal Park De Hoge Veluwe; eenmaal je entree betaald, heb je toegang tot een groot park met afwisselende paden en landschappen, te voet of met de witte fietsen. Cultuur snuiven kan ook op meerdere plaatsen. https://www.hogeveluwe.nl/nl/bezoek-het-park/route

*Het Leesten; bos- en heidegebied in de buurt van Hoenderloo en Ughelen. Mogelijkheden genoeg om te lopen hier o.a. vanuit: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/veluwe/wandelroute-bospad

Ook: https://www.routeyou.com/nl-nl/location/walk/47493929/wandelen-in-ugchelen-overzicht-van-alle-wandelroutes

Ik had op route.nl nog een wandelrondje van 13km uitgezet. https://www.route.nl/wandelroute/1965283/rondje-ugchelen-leesten-13-3km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s