Drie Uurkes Vijlen 2020

Ter compensatie van de evenementen die dit jaar niet doorgaan, zowat alles dus, zocht ik wat vertier binnen de eigen landsgrenzen. Met Footprint hadden we sinds juni al een aantal aantrekkelijke trails gelopen, maar ik wilde ook graag voor mezelf wat runs afleggen. In plaats van de trails aan de Opaalkust in Frankrijk zou het Zuid-Limburg, Trail by the Sea, Veluwe en Maashorst gaan worden.

Op 9 september reed ik vanuit Wijlre naar, zowaar het hoogst gelegen bos van Nederland, bij het bergdorpje Vijlen in Zuid-Limburg. Wie daar boscafe ‘Het Hijgend Hert’ niet kent komt waarschijnlijk van een andere planeet, want rondom staat het dagelijks barstensvol met auto’s van toeristen die gemiddeld een half uur gaan wandelen en vervolgens twee uur gaan zitten, en dat gaat daar 365 dagen lang door.

Als ik ’s morgens om 8 uur aankom ben ik de eerste en ik besluit om een route van ongeveer 3 uurkes trailen te gaan lopen. Ik loop niet graag op gpx, dus dat betekent dat ik veel dwaal of lusjes aan elkaar knoop. Ik kies als basis voor de mtb route van +/- 26km die als ‘zwaar’ aangeschreven staat met ruim 600hm.

https://www.mtbroutes.nl/limburg/vijlen

Een hoek, een boom, een kruis, een beeld; we zijn in Limburg

Met de klok mee lopend, gaat de eerste km licht naar beneden met wat boomwortels en steenslag als uitdaging om alert te blijven. Ik loop het Vijlnerbos uit en kom op de verharde weg. Hmmm, even checken of ik dat wel wil. Als ik de gehele route bekijk zou toch ruim 90% onverhard moeten zijn, dus ik vervolg mijn weg stijgend in het Holsetterbos. De paden zijn afwisselend single track, steenslag, keien en zo nu en dan een bospad. Zowel het klimmen als het dalen gaat over behoorlijke afstand en vooral bij het dalen is een goede focus op de ondergrond vereist. De afgelopen maand ben ik een paar keer lelijk op mijn snuffer gegaan, dus ik doe het rustig aan.

Op en neer golvend werk ik de plaatsjes Vijlen, Holset, Camerig, Wingberg en Eperheide af. Het is heerlijk loopweer en onderweg tref ik buiten welgeteld 1 mtb’er, alleen wat wandelaars aan. Uiteraard passeer ik een paar keer de Geul en wat afgelegen campings en de onvermijdelijke beelden en kruisen die je fijnzinnig wijzen op het feit dat je hier in het katholieke zuiden bent. Evengoed zie je gedenkplaatsen voor gevallenen in de oorlog en paadjes en stegelkes (draaihekjes) die verwijzen naar oude kerkepaadjes en waterbronnen. Omdat je hier in het grensgebied met Belgie en Duitsland loopt, passeer je ook wat grenspalen die, naar goede PodP traditie, geknuffeld moeten worden. Ik tref zelfs nr 1843* aan; hetzelfde getal als onze eigen, meest gefotografeerde grijze paal in het Grenspark. Al trailend waan ik me even in een een andere tijd en alle drukte van afgelopen maanden glijdt van mijn schouders af.

Dit nummer kende ik ergens van………………
De Geul

Zo vliegen de eerste 18km in 2 uur voorbij en via een stukje asfalt bij Landsrade volgt een technische afdaling door steenslag die is opgehoopt in een uitgesleten geul. Verder door gaat het naar Schweiberg weer omhoog en kom ik in de buurt van het Vijlnerbos terug dat nu met een omweg doorkruist wordt. Aangezien er boswerkzaamheden zijn is er een tijdelijke omleiding die ik zo gauw niet kan ontdekken. Ik weet echter van vorige keren redelijk de weg en volg nu een blauwe wandelroute die bij het boscafe uit moet komen.

Na 26km houdt de batterij van mijn klokje het voor gezien, dus druk ik af. De laatste km loop ik rustig uit naar de startplaats die nu vol met blik staat. Geen zin in drukte en corona protocollen trek ik een heerlijke, koele Brabantse Hertog Jan open op een goede afloop en een mooi toerke rondom Vijlen.

Veel mooie doorkijkjes op de route
Veel steenslag op de paadjes

De mtb route van +/- 26km staat goed aangegeven en is ruim 90% onverhard. Voor fietsers zwaar, voor ervaren trailers middelzwaar. Zowel vrij lange klimmen als afdalingen en bij het afdalen vaak losse stenen, steenslag en wortels waardoor je alert moet blijven. In het Vijlnerbos zijn meerdere korte routes en sinds kort een ‘bergpad route’ van 4km. Als je wil kun je dus makkelijk uitbreiden naar een trail van 30km met +/-700hm.

https://connect.garmin.com/modern/activity/5510492404

* Janine, een van onze volgers wees me op de historische betekenis van de grenspalen 1843. Wil je er meer over weten, lees dan: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/themas/139

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s