Vallei van het Merkske juli 2019

Natuurloop van +/- 14 km slingerend langs een beekje ‘het Merkske’ dat uitmondt in rivier de Mark bij de Belgische plaats Minderhout.

Een historische plek om te starten. Wortel en Merksplas hadden in het verleden zgn ‘Rijksweldadigheidskolonies’. Gevangenen, landlopers, bedelaars en souteneurs hebben meer dan twee eeuwen werk verricht op de omliggende gronden. Zo ontstond een gevarieerd en karakteristiek landschap. Sinds 1999 is het landschap beschermd. Het is een puur Kempens landschap waar een zestal wandelingen zijn uitgezet.  (ook mtb en jogging routes)

Altijd op zoek naar nieuwe paadjes in de regio, belandde ik op ruim een half uur van Roosendaal in het Belgische plaatsje Wortel. Ik vond er een afwisselende, grenzeloze route waarbij vier keer de grens gepasseerd wordt.  Voor het gemak heb ik er de te volgen nummers en knooppunten onder bij gezet.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Vanuit het bezoekerscentrum ‘De Klapekster’ loop je eerst in een brede laan waar je rechts ook een smaller voetpad kunt nemen. Hierna rechtsaf kom je uit bij een groot ven ‘Bootjesven’. Het brede pad gaat over in een smaller pad dat overgaat in een mooi bospad dat uitkomt op een van de vele klaphekjes bij een weiland. (Waar eerder een plas lag??) Dat weiland kun je schuin oversteken tot het volgende hek om te voorkomen dat je over het asfalt van de Hoogstratensebaan moet. Links liggen nog een paar mooie plassen die wel te lijden hebben onder de langdurige droogte. Ga even van het pad af om ze om het gemak te bekijken; er is nog wel wat leven….

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Tussen en langs de weilanden ga je naar de Halsche Beemden en daar stroomt de beek en loop je een stuk over het Laarzenpad. Dit is voor een groot deel een singletrack met veel wortels, bruggetjes en vlonders. De vaart gaat er uit en hier en daar is het glad. Drie bosarbeiders zijn bezig om brandnetels en braamstruiken te snoeien, want anders zou het hier in een paar weken helemaal dichtgroeien.

Ik kom voorbij een veldje waar Hooiruiters (foto) staan. Vrijwiligers hebben hier met een zeis de beemd gemaaid en het gras op de ruiters gelegd om het te laten drogen zoals het vroeger ging.

Langs weilanden (veel bloemen en insecten) kruis ik weer een keer het asfalt om bij de Castelreesche Heide uit te komen. De verleiding is groot om hier dwars over heen te gaan, maar omdat ik het gebied nog niet ken hou ik me aan de uitgezette routenummers. Via het bos (Schootsenhoek) kom ik, tussen de hoge varens slingerend, weer uit op een breed pad op de terugweg.

collage 1

Ik passeer de begraafplaats voor landlopers. (foto) Bij de witte kruisjes liggen eenzame landlopers begraven. Veel kruisjes zijn naamloos en hebben alleen een loden nummer. Bij gevangenneming werd de naam voor een nummer ingewisseld waarmee ze verder leefden……en stierven. De begraafplaats is, op een uitzondering na, niet meer in gebruik. In 1993 werd de wet op de landloperij afgeschaft.

29 20

De uitgezette route is ruim 11 kilometer, maar ik plak daar nog een lusje aan vast rond het Bootjesven. Staat niet op de folder van SBB. De wandeling van 11 km staat op https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/wandeling-van-het-jaar/grens-vallei-merkske.html

Startpunt is bezoekerscentrum ‘De Klapekster’ – Kolonie 41 – Wortel (B) – Maandag gesloten.

Route: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 57 – 62 – 80 – 76 – 74 – 75 – 97 – 98 – 73 – 71 – 70 – 69 – 7 – 9 – 10 – 2 – 1 (11,3 km) of bij nr 2: richting 6 – 62 – 57 – 5 –  4 – 3 – 2 – 1. (+/- 14 km)

Mooie afwisselende route en niet zwaar. De route is vlak en gaat deels door een gebied dat in najaar/winter nat kan zijn. Er zijn in de omgeving meer wandelingen en mogelijkheden om deze aan elkaar te lussen.

Het Merkske – http://www.staatsbosbeheer.nl

Video https://www.youtube.com/watch?v=0KnDpWvvTQM

uitgelicht 2

Tussen markering 71 en 70, net voor de Hoogstratenseweg ligt een mooie amfibiepoel. Het hek was open dus ………

Alle foto’s: eigen archief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s