Eisleck Trail 2017/2019

Vijf etappes, samen goed voor 106 km en 3400 hm.

Tijdens een vakantie in de Ardennen in 2017 liep ik de Trail des Fantomes. Hieraan voorafgaand trailde ik twee etappes van de Eisleck Trail.

De drie etappes die ik nog niet liep stonden al een tijd op mijn verlangslijstje, omdat ik enorm genoot van het solo trailen door een gebied waar ik, met tussenpozen, al 40 jaar kwam voor de buitensporten wandelen, hardlopen, kanovaren, fietsen en abseilen. Een gebied, redelijk dicht bij huis met veel sportieve mogelijkheden waar ook het culinaire en hoppige leven goed is.

Escapardenne Eisleck Trail loopt over 106 km van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne door een schitterend deel van de Ardennen. Een langeafstandspad dat het Groothertogdom Luxemburg verbindt met de Waalse provincie Luxemburg. Grensoverschrijdend dus en niet alleen letterlijk! Dit is het eerste wandelpad in de Benelux dat werd ontworpen en bekroond volgens de strenge Europese normen voor een ‘Leading Quality Trail’.

De weergave van de etappes is in volgorde van de trail en niet chronologisch.

kaarteislecktrail2018

Etappe 1. Kautenbach – Clervaux. 26 km / 1133 hm. Dinsdag 2 juli 2019.

Je kunt er alleen naar raden of het opzet is of niet, maar als je deze etappe als eerste loopt dan heb je direct de zwaarste te pakken. In ieder geval zou ik beginnende trailers adviseren om deze eerder af te buigen of op te knippen. Elk plaatsje waar je aankomt wordt gevolgd door een of meer stevige klimmetjes. Je kunt de etappe ook andersom lopen als je minder wil stijgen; dat scheelt 150 hm.

Vanaf Kautenbach klim je direct stevig en je loopt richting Alscheid. Vandaag blijken stukjes asfalt onvermijdelijk, maar gelukkig sla ik telkens voordat het gaat vervelen de paadjes in. De afdaling voert naar de camping die er schitterend bij ligt aan het water. Dit adres wil ik onthouden om nog eens terug te keren.

Door het Eisleck poortje en over een steile single track gaat het richting de burcht restanten van Schibberich. Dan wordt het pad wat breder en het gaat op en neer. Na het plaatsje Lellingen volgen twee felle klimmetjes die er de vaart volledig uithalen. Even bijtanken op een bankje waar een ree een kijkje komt nemen in een nabijgelegen maisveld. Zo volgen de woonkernen zich stuk voor stuk op met graspaden, bospaden, lei- en steenslag en asfalt. Bloemrijke wegkanten en veel vogels en vlinders maken het pittige trailen nog aantrekkelijker. Ik passeer Wilwerwiltz, Enscherange, Drauffelt, Walber, Irbach en Munshausen, waar ik niet afbuig maar doorloop naar Reuler dat tegen Clervaux, mijn eindbestemming voor vandaag, aan ligt. Een mooie en zware etappe van bijna 4 uurkes trailen zit er op.

Etappe 2. Clervaux – Asselborn. 20 km / 627 hm. Zondag 30 juni 2019.

Op woensdag waren we op ons vakantieadres in Burg Reuland aangekomen. Het was eigenlijk de bedoeling om op vrijdag de Lee Trail te gaan lopen, maar de hittegolf en de aanrijtijd werden spelbreker. (Lee Trail: http://www.trekkings.be/leetrail.html)

Na een rondje van ruim 16km op donderdag en een gelopen MTB route op vrijdag van 31km, zie: https://wordpress.com/post/trailer2327.wordpress.com/2775 leek het me een goed plan om er verder het beste van te maken door de Eisleck Trail af te maken.

’s Morgens om 8.00 uur was het nog aangenaam om aan te rijden en tegen 9 uur had ik de startlocatie en looprichting achter het station van Clervaux, een mooi burchtstadje, gevonden. Ik loop stroomopwaarts en tot km 4 wordt er veel geklommen over een paar mooie single tracks richting de bossen van Beischend. Daarna volgt een afdaling van 2,5 km en de rivier de Clerve gaat over in Woltz. Het valt me op dat er vandaag best veel singletracks op het menu staan en aangezien er veel begroeiing is mis ik een paar keer  een aanduiding zodat ik extra meters maak. Gelukkig kom je daar snel achter, want de trail is perfect gemarkeerd.

Inmiddels ben ik bij het oude station van Maulusmillen aangekomen waar je langs een smal pad loopt. Dit duurt zeker een paar kilometer en het gaat op en neer door een overwoekerde single track met braamstruiken en brandnetels. De vaart is er uit, maar het is allemaal wel trailwaardig. Er volgt een stevige afdaling die richting Cinqfontaines en Troisvierges gaat, maar in die kernen kom je niet. Wel een paar kleine stukjes asfalt, maar al snel weer de bush in.

Voorbij Troisvierges is weer een van de toegangspoortjes van de Eisleck Trail en ik tref het dat de hoge begroeiing hier gemaaid is zodat je over een hooipad loopt. Ik kom nu in de buurt van het dorp Sassel en de warmte en de hoogtemeters spelen me parten. Toch duik ik na een stukje asfalt weer het bos in waar flink gekapt wordt. Aan de rand hiervan is het nog even op en neer om tenslotte bij de molen van Asselborn aan te komen. Een prachtige plek waar je aan het riviertje nog even kunt nagenieten van een pittige, maar mooie trail.

Etappe 3. Asselborn – Houffalize. 21 km / 362 hm. Donderdag 4 juli 2019.

Dit is de zogenaamde scharnieretappe waarbij bij paal 263 de grens tussen Luxemburg en Belgie gepasseerd wordt. Minder klimmen, want je loopt een groot deel over plateaus. Langs een stromende beek word je eerst naar het plateau van Wincrange gestuurd. Vervolgens loop je naar de vijvers van Weiler waar bevers en veel vogels bivakkeren, een mooi stukje. Richting Hoffelt valt het me op dat er vandaag veel graspaden liggen waarbij mijn waterdichte schoenen goed van pas komen. Bij het poortje van Hoffelt werd in 2012 de Eisleck Trail geopend. Voordat ik in het gehucht Bernistap (1 roze boerderij, meer niet) kom raak ik het spoor bijster in een natuurreservaat waar waterdieren de boventoon voeren. Gelukkig tref ik hier een veldbioloog die zeldzame kikkers aan het fotograferen is en mij pas daarna een uitweg wijst. Kost me wel een ‘bush tattoo’ op mijn knie en natte voeten, maar dat hoort erbij. Via het kasteeltje van Tavigny loop ik richting Alhoumont, enkele stukjes asfalt zijn onvermijdelijk, maar vaak gaan ze over in steenslagpaden.  Als er nu een wat meer technische afdaling komt weet ik dat Houffalize met de vertrouwde Ourthe in zicht komt, het einde van deze etappe. Hier zijn de voorbereidingen voor de Chouffe Trail volop bezig, maar dat evenement laat ik aan me voorbij gaan.

Etappe 4. Houffalize – Nadrin. 21 km/  714 hm. Dinsdag 8 augustus 2017.

Wat betreft het weer was het een beetje een mistroostige dag (achteraf gezien..…week) met regen en laaghangende wolken. Het was wel prima loopweer en vanuit Houffalize startte ik de vierde etappe van de Eislecktrail.  Na een steile klim vanuit het stadje passeer je het viaduct van de E25 en het traject gaat op en neer langs Bonnerue, Rensiwez tot aan de loopbrug met vistrappen bij Engreux. Daar voorbij komen de twee Ourthes samen en volg je een technische bergkam met veel wortels, leisteen, trappen en bruggetjes. Jammer genoeg was vanwege het weer het laatste stukje bij de stuwdam van Nisramont moeilijk begaanbaar en boog ik af naar het dorpje Filly. Mooie, afwisselende etappe door bos, dwars door het weiland, langs de Ourthe en het meer van Nisramont. Voldoende uitdagende (en natte) singletracks met boomwortels, kiezel en leisteen. Mooi uitzicht over beide Ourthes en het typisch Ardenner landschap.

Etappe 5. Nadrin- La Roche. 18 km / 564 hm. Donderdag 10 augustus 2017.

Zelfde weerbeeld als dinsdag. Ik was dus weer ‘in de wolken’. Minder km en hm, maar in deel 1 tussen Nadrin en Bérismenil veel technischer. Nat=Glad, dus uitkijken bij boomwortels en natuursteen. Bij een paar steile afdalingen doet de kleiachtige ondergrond ook nog een duit in het zakje. Tussen km 1 en 9 heel ‘trailwaardig’ met direct een dichtbegroeide single track, een paar steile afdalingen en een uitdagend paadje langs de Ourthe.

Trailers blijven in een aantal opzichten toch kinderen en ik voelde me weer even de klauterkabouter die ook nog een stukje door de rivier mocht banjeren. Door de vage oevers, boomwortels, dichte begroeiing (bramen/brandnetels) en leisteen was het ook hier en daar spoorzoekertje spelen en door de nattigheid ‘blij dat ik glij’.

Er volgde een steil slingerpad naar omhoog, richting Cheslé waar ik een van de uitpijlers van de Trail des Fantomes sprak. Drie dagen voor de trail al uitpijlen zou bij ons ondenkbaar zijn, maar goed. Hier vind je ook een indrukwekkend verdedigingswerk uit de Keltische tijd op de rotsachtige uitloper dat nu gerestaureerd wordt. Voorbij Bérismenil loop je door open stukken weiland, waar je bij dit weer kletsnat wordt door het natte gras, richting Crestelles. Je hebt hier een mooi zicht op de lappendeken van het Ardenner landschap boven Maboge. Na een geleidelijke afdaling stijg je bij Borzée weer langzaam. Het slot van de route gaat voornamelijk door het bos van Broye. Hier uitkomend is het nog even lekker uitlopen naar La Roche, eindbestemming van een prachtige trail.

Ik kon me op gaan maken voor de Trail des Fantomes waar ik lekker liep en gezellige uurtjes beleefde met trailmaatjes Mario, Nicolette, Dianne en Annette.

Virtuele fototour: http://blog.escapardenne.eu/pano/index.html

Info en nieuws: http://blog.escapardenne.eu/?lang=nl

Adviezen/Tips:

  • Informeer je vooraf over de trail; je weet dan ongeveer waar je aan begint en wat je tegen kunt komen
  • Je loopt voornamelijk langs en door gehuchten waar geen of weinig winkels zijn, dus zorg voor voldoende eten/drinken.
  • Zelf had ik telkens ruim 2 liter drinken en voor 3 eetmomenten eten bij me; tijdens de hete dagen vulde ik mijn waterzak bij op een camping
  • Het grootste deel, ruim 80%, loop je over paden waarbij trailschoenen met goede grip een must zijn. Liefst zijn je schoenen ook waterdicht, niet alleen voor waterpassages, maar ook voor het lopen door weilanden en over graspaden
  • De trail is zeer goed gemarkeerd, maar ik presteerde het om een aantal keer een afslag te missen, waarschijnlijk vanwege tempo en focus. Als je een tijdje of bij afslagen niks ziet dan loop je het best een stukje terug, de ‘aha erlebnis’ volgt dan vanzelf
  • Neem gerust tijd voor een foto, een praatje met passanten of een pauze; de trail is het waard om relaxed gelopen te worden. Waar ik in Nederland in mijn eigen omgeving 9km/u aan kan houden, was dit op de Eisleck Trail regelmatig minder dan 8km/u
4 2 einde totale trail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s