Twee Landen Route juni 2019

Route in het grensgebied Belgie/Duitsland/Luxemburg

Als ik moet kiezen uit een DNS (did not start) of een DNF (did not finish), dan is dat voor mij nog steeds een DNS. En wel om de simpele reden dat ik tot op heden al mijn trails uit heb kunnen lopen en dat zo wil houden.

De DNS gold dit keer voor de Lee Trail vanuit Ettelbruck. Ik wilde er, ondanks alle voorbereidingen, niet aan beginnen om 53 km te trailen vanwege de al een tijdje aanhoudende hitte (de geplande dag dik 30 graden) en het feit dat ik vanuit ons vakantieadres eerst nog een uur zou moeten aanrijden.

Natuurlijk zocht ik wel een alternatief om toch te kunnen starten en het liefst vanuit de standplaats Burg Reuland in het kleine stukje Duitstalig Belgie. Vanaf de resten waar ooit een kasteel stond starten meerdere routes. Ik koos voor het lopen van een MTB-route van ruim 30km/800hm, 80% onverhard in lus vorm.

Om de warmte voor te blijven kwam ik bij het krieken van de dag al uit mijn mandje voordat de wekker af ging. Iets na zessen liep ik voorbij de burcht het dorp uit, richting Vennbahn voor de eerste verharde kilometers die alleen maar omhooggaan, de Richtenberg op.

‘Het Vennbahn-fietspad werd reeds meer dan eens internationaal gelauwerd en is één van de langste tot fietspad geconverteerde spoorlijnen in Europa en doet drie landen aan: Duitsland, België en Luxemburg. Vertrekkend vanuit Aken, dwars door de Oostkantons, tot in Troisvierges beleef je langs het fietspad met een totale afstand van 125 km.’ Bron: VVV Ostbelgien

Eenmaal boven zie je een mooi open en golvend landschap waar je een stukje vlak overheen loopt. Daarna golft de hele route heen en weer; eerst door een dicht bos richting Stoubach waar ik reeën spot. Daarna loop ik verder langs de bosrand richting Ouren. De ondergrond van bos- en graspaden verandert in steen- en leislag. Goed dat ik voor trailschoenen gekozen heb, ook al omdat er af en toe natte passages zijn. Ouren is het enige dorpje waar je doorheen loopt; je zit dan ruim 10km op de route en als je wil kun je je waterzak vullen op camping International waar je over het terrein heen loopt voordat je via een hoog begroeide single track terug het bos in duikt.

De route staat goed aangegeven, maar door de vele werkzaamheden aan het bos en de wegen mis ik af en toe een schildje. Al met al kost het zoeken me niet meer dan een km, omdat ik routegegevens op mijn telefoon heb.

Tussen km 18 en 27 gaat het snel door het vele dalen in de bossen langs Heckhalen, een beek en een paar mooie bosvijvers. Uiteindelijk kom ik in Auel terug in de bewoonde wereld waar de laatste kilometers weer over de Vennbahn gaan die niet alleen door fietsers wordt benut. Ik beland achter een cowboy die ruim 100 koeien aan het verweiden is en inhalen is geen optie. Na een korte pauze kan ik verder en zie ik al weer de burcht boven de bomen uit komen. Een korte klim en ik druk mijn klokje af op 31km/814hm in 3u 43m.

Deze trip was geen eerste keus, maar wel een mooi alternatief voor hetgeen ik gepland had. In dit stukje grensgebied had ik niet eerder getraild, maar ik zie me hier komende week nog wel wat rondhobbelen. Daarnaast is Luxemburg dichtbij genoeg om alsnog wat Lee en Eislekpaden af te vinken die ik nog op mijn lijstje heb staan.

Kijk voor info op:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/4242556/mountainbikeroute/burg-reuland-tweelandenroute-rood-3

Foto’s eigen archief en website Ostbelgien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s