Zuid Eifel/Luxemburg mei 2019

Korte trails en wandelingen langs de grenzen van Duitsland en Luxemburg.

Je struikelt hier bijna letterlijk over de uitgezette wandelpaden. Wij waren er voor een wandelvakantie, maar als broodnodige variatie wist ik er voor mezelf ook nog een paar korte trails uit te slepen onder het motto ‘Twee Uurkes Trailen’ (of iets langer) kun je  overal. Mooie voorbereiding voor Lee en Eisleck trail komende zomer.

We liepen vanuit de Duitse standplaats Irrel, dicht bij de Luxemburgse toeristenplaats Echternach. Een greep uit onze week.

Dag 2 –  Irrel watervallen – Felsenweg 5 trail – Teufelsschlucht

Na de eerste verkennende passen vanaf de parking bij de watervallen van Irrel zou ik de eerste trail lopen. De watervallen zijn eigenlijk stroomversnellingen in de Prum, maar ‘watervallen’ klinkt natuurlijk wat boeiender voor de toeristen die er altijd te vinden zijn. Het is ook gewoon een mooie plek waar in en om het water behoorlijk geklauterd kan worden.

Felsenweg 5 – 17km/469hm – 8km/u – 2u/7min – route met aanduiding

Route richting: Irrel – Prumzurlay – Holsthum – Prumer Burg

https://www.naturwanderpark.eu/nl/wandelpaden/a-felsenweg-5-pruemer-burg

Vanaf de parking loop ik een km door een weiland dat al snel van de asfaltweg afbuigt en er kan voor het eerst geklommen worden naar ‘Katzenkopf’, een bunker die kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd. Daarna slinger ik tussen de bloeiende bremstruiken verder omhoog en beland op een prachtige singletrack van enkele km door een bos met veel rotsen en uitzichtpunten over het Prumtal.

Na dit moois kom ik in het dorpje Prumzurlay waar de gele koolzaadvelden in bloei staan; dat steekt mooi af tegen de bosrand.

Mijn routebordjes zie ik even niet, maar ik weet dat ik richting Holsthum ga en ik pak al vrij snel de route weer op bij een breed bospad waar ik nog net een ree zie oversteken. Verder kom ik op heel de route maar een paar wandelaars tegen.

Eenmaal uit het bos loop je een vrij lang stuk licht omhoog langs de velden. Niet spectaculair, maar wel rustig.

Vervolgens een pittige afdaling over een pad met losse steentjes en daar komen de trailschoenen met grof profiel goed van pas. In mijn snelheid en enthousiasme loop ik bijna tegen een vos aan die snel in de bush weg schiet.

Bij Holsthum gaat het over glooiende, stenige paden met uitzicht op het landschap; de bloeiende fruitbomen. Van de beroemde hopvelden voor het Bitburg bier zie ik niet veel.

Richting Prumer Burg moet er nog een paar keer over een smal pad geklommen worden, soms op handen en voeten vanwege de gladde ondergrond. Je kunt op de goede afloop  een schietgebedje bidden als je even zijwaarts gaat naar een Maria grot.

Na de laatste twee beklimmingen kom je op een breder bospad. Daar hoor ik inmiddels het kletterwater weer; ik had best nog even door willen lopen, maar neem eerst een korte pauze voordat we naar de Duivelskloof gaan.

De ‘Teufelsslucht’ is een imposante kloof, die een paar km verderop bij het plaatsje Ernzen te vinden is. Het is de moeite om hier ook even doorheen te lopen. Ook hier volop uitgezette rondjes. Al met al een mooie dag met 25km en de nodige hoogtemeters in de benen.

Dag 3 – Twee routes Irrel – 30km/650hm – routes met aanduiding

We besluiten om een dag de auto te laten staan en beginnen ’s morgens met een wandeling richting de P platz bij de Irrel watervallen. Keuze volop uit rondwandelingen. Je kunt er ook een aantal met QR code scannen, maar alle routes staan goed aangegeven.

Route 54 is zo’n 8km/200hm, maar met het aan- en teruglopen komen we uiteindelijk aan 14km. Het eerste deel is al direct pittig met klimwerk over een smal en nat pad, maar het ligt prachtig tussen de rotsen. Vervolgens loopt het naar het dorp Ernzen waar je weer in de buurt bent van de Duivelskloof. De wandeling voert verder langs landwegen en bospaden en hier en daar wat verharding. Het geeft een goed beeld van de omgeving en is niet zwaar.

Met de 14km wandeling nog in de benen, maak ik me gereed voor mijn korte trail over Route 59. Deze staat te boek als 11km, maar met aan- en teruglopen kom ik aan ruim 16km en 429hm. De eerste km lopen de routes 54 en 59 nog samen, maar als 59 afbuigt wordt het echt uitdagend. Deze route gaat over een vrij onherbergzaam en smal pad nog verder omhoog. Goed kijken waar je je voeten wegzet en als je hoogtevrees hebt voor je uit blijven kijken. Al met al een paar echte trail km, ook door de steile afdaling over een pad waar behoorlijk wat wanorde is door de werkzaamheden in het bos. Hierna wisselen verharde wegen en trailpaden elkaar af waardoor je de route eerder een hybride run (verhard/onverhard) kunt noemen. Toch vind ik deze de moeite waard door de afwisseling; landwegen – hopvelden – bloesembomen – trailpaadje langs de rivier – bospaden. Op bijna dezelfde plaats als gisteren zit meneer de vos op een pad op me te wachten. Tijd voor een foto, laat staan een selfie, is er niet bij helaas. Door het prima weer, sportief bezig zijn en de rustgevende omgeving weer een mooie dag mogen beleven die met een Bitburg biertje wordt weggespoeld. 16km – 7,5km/u – 2u/8min

Dag 5 – Felsenweg 6 – 19km/450hm – 2u/45min – 6,5km/u – route met aanduiding

https://www.naturwanderpark.eu/nl/kaart#ident=address_6094

De laatste loopdag blijkt de natste, maar ook de mooiste en de zwaarste te worden. Felsenweg 6 telt ruim 17km/440hm. Er komt wat bij, omdat ik de auto op de parking zet van het Dinosauruspark/Bezoekerscentrum in Ernzen. Als je daar ‘Teufelsslucht’ volgt, pik je de route vanzelf op.

Ik loop de route richting Echternacherbruck met verder als richtpunten Liboriuskapelle, Schweinestalle, Turckenkopf en Teufelsschlucht.

Het grootste deel van de route voert door het bos, meestal langs smalle paden tussen de rotsen en kloven. Veel klimmen en dalen en bij nattigheid goed kijken waar je je voeten wegzet. De snelheid gaat er dan ook regelmatig uit, maar daar maal je niet om omdat de omgeving schitterend, uitdagend en trailwaardig is. Er zijn weliswaar ook een paar stukjes langs de weg en een deel door het veld, maar daar staat voldoende moois tegenover.

Het beloofde prachtige uitzicht bij de Liboriuskapelle op de plaats Echternach is vanwege het weer een stuk minder. Het enige dat ik op de 19km trail zie is een zwarte eekhoorn (nooit eerder gespot) en een dooie Dino die met opzet de weg op de laatste meters versperde.

Deze korte break in dit mooie grenspark beviel goed. Op drie uur rijden van huis kwamen we terecht in een totaal andere wereld waar de natuur nog volop de ruimte heeft en je uitdaagt om ervan te proeven. Het smaakt naar meer dus we komen zeker nog een keer terug voor nog een paar Felsenwegen.

Tips:

  • Ga, als het kan, buiten de vakantieperiode; bij de watervallen en Duivelskloof kan het erg druk zijn.
  • Als je geen gps routes loopt: maak vooraf je keuze i.v.m. je start- en doorkomstplaatsen, want veel routes overlappen elkaar. Voor wat betreft de 6 Felsenwegen staan er behalve aanduidingen ook regelmatig richtingaanwijzers zodat je goed kunt bepalen waar je heen moet of wilt.
  • Reken erop dat je ook stukken verharding hebt, maar kies voor trailschoenen met grof profiel i.v.m. rotsachtige ondergrond en kiezelpaden.
  • Neem voldoende eten en drinken mee, want je kunt onmogelijk uitgaan van een trailtempo dat je in Nederland gewend bent en elke route is anders.
  • Er zijn in totaal 6 Felsenweg- trails, in lusvorm, die vanuit een standplaats goed aan te rijden zijn binnen korte tijd. Afstanden: 17 tot 30km per trail met behoorlijk wat hoogtemeters. Duidelijk gemarkeerd. (foto)
  • Als je liever een nog zwaardere en langere trail wil lopen, dan kun je in Echternach de 37km lange Mullerthal 2 route lopen. (foto)
  • Als je liever kortere trails in lusvorm loopt dan kun je op grotere parkeerplaatsen routes via een QR code scannen (foto) Deze ‘nummer’ routes staan ook goed aangegeven.

De linkjes naar de overige Felsenwegen:

nr 1  20km/622hm       https://www.naturwanderpark.eu/nl/kaart#ident=address_6124

nr 2  20km/900hm      https://www.eifel.info/nl/wandelen/elke-wandelpaden/a-felsenweg-2-bollendorf-beaufort

nr 3   25km/892hm      https://www.naturwanderpark.eu/nl/kaart#ident=address_6126

nr 4   30km/1008hm  https://www.naturwanderpark.eu/nl/wandelpaden/a-felsenweg-4-ralingen-rosport

2 gedachtes over “Zuid Eifel/Luxemburg mei 2019

  1. Veel plezier; ik schuif ook telkens een stukje door. Paar jaar geleden Vulkaaneiffel, nu Sudeiffel en eind deze maand naar Ettelbruck voor de Lee Trail. Het is een mooi stukje natuur om te trailen en niet te gek ver van huis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s