Een Ree in Grenspark Kalmthoutse Heide

In 2019 vernieuwde, uitgebreide, grensoverschrijdende route voor wandelaars, hikers en runners van 24 km/120 hm.

Bij de laatste routecheck in september 2020 zijn de laatste onduidelijkheden met de route aanduiding opgelost. Feedback kun je het beste aan het Grenspark zelf doorgeven, zodat dit direct wordt opgepakt.

Algemeen.

Grenspark Kalmthoutse Heide is een natuurpark op de grens van de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Het grensoverschrijdende park is ingesteld in 2001 en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 60 km² en kent meerdere deelgebieden.

De Kalmthoutse Heide mag zich vanaf 29 oktober 2016 officieel “Stiltegebied” noemen en is daarmee het zevende (grensoverschrijdende) stiltegebied in Vlaanderen geworden.

Met onze trailcommunity Footprint lopen we hier meerdere keren per jaar verschillende routes, in lengte varierend van 12 tot 40 km. Uiteraard met groot respect voor de schitterende natuur die bestaat uit bospaden, duinpaden, graspaden, afgewisseld met heidevelden, heuveltjes, stukjes moeras, plassen en vennen.

Het gebied is volop in ontwikkeling en wordt daarbij ondersteund met Europese subsidie. Hiervan wordt het natuurproject bekostigd voor het HELVEX/Life+ programma. HELVEX staat voor HEide, Landduinen en Vennen, integrale aanpak van EXoten.

Voor de recreant is er aandacht voor wandelpaden, ruiterpaden, mtb routes en picknick plaatsen. Met onze lopers maken we uiteraard alleen gebruik van de afzonderlijke wandelroutes en de zogenaamde verbindingspaden. Een deel van de paden is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen, maar er valt altijd wel een mooie route te boetseren in alle seizoenen. De gegeven 24 routes zijn makkelijk aan elkaar te lussen via de verbindingspaden die allemaal goed staan aangegeven met een ‘voetstappen’ symbool.

Een van onze volgers wees erop dat een van de routes, de ‘Ree’ route, begin februari 2019 uitgebreid en bewegwijzerd zou worden van ruim 7 naar 24 km. Hoewel wij het sport vinden om zelf routes aan elkaar te lussen, werd natuurlijk onze nieuwsgierigheid gewekt. Ik ging dan ook op pad om voor de groep op verkenning te gaan en de route te beschrijven en te fotograferen.

Mijn ervaringen zijn wel uit het perspectief van de trailrunner geschreven en niet vanuit de wandelaar, maar dat heeft weinig invloed op de route.

De route.

Er zijn meerdere vertrekpunten, maar ik startte aan de Abdijlaan in Ossendrecht bij de stal, waar je de auto kwijt kunt.

Ik liep, tegen de klok in, eerst een stukje Kortenhoeff, richting het Bronven. Een mooi golvend stukje om er in te komen. Al vrij snel verlaat je het gebied over een zandpad dat terug voert naar de Abdijlaan die wordt overgestoken. Vervolgens loop je richting Kleine Meer (nog steeds heel weinig water hier) waar een mooi bospad langs loopt. Na dit bospad kom je aan de rand van de Staartse Heide, weer een wat breder pad waar het ook behoorlijk nat kan zijn.

Het pad gaat over in een, voor trailrunners, uitdagende single track, vaak nat en met veel wortels. Net voor de grenspaal word je linksaf gestuurd, een stukje met lage begroeiing waar de struiken aan het eind van de zomer prikkelend aanwezig zijn. Langs een draad als gids kom je in de natte periodes bij een moerassig stukje, zeker de moeite waard, maar de snelheid gaat er hier wel uit als je aan het rennen bent.

Aan het einde hiervan was ik aanvankelijk (maart 19) het spoor even bijster als je, rechtsaf, een paar honderd meter de ‘bush’ ingestuurd wordt. Later bij de routecheck (juni en oktober) zie je al een stuk beter dat hier een singletrack loopt.  Het is de enige plaats waar ik daadwerkelijk twee reeën spot, die me snel hun witte stempel laten zien.

ree capreolus wn nl

Na dit uitdagende stukje van de route kom je via zandpaden uit bij de Ossendrechtse Duinen. Hier loop je over een breed golvend zandpad, een lekker pittige krachttraining.

Aan het eind hiervan kijk je weer uit over een schitterend heide gebied met gevarieerde paden. Op aangeven zijn hier op splitsingen en kruisingen wat schildjes bij geplaatst, zodat je de route moeiteloos kunt voortzetten. (zie naschrift)

Eenmaal richting Kriekelaarsven zien we dat de route samenkomt met een aantal andere bestaande routes.

Zo loopt hier bij het ven ook de Schaap route die door de Oude Gemeentebossen voert. Hierna loop ik richting Putse Moer, maar dit mooie paadje laten we nu rechts liggen om rechtdoor naar de toren van de Brandwacht te gaan. Deze toren mag je voor een groot deel beklimmen als je extra hoogtemeters wil maken!! Ik heb daar even geen behoefte aan, want ik weet dat zo meteen het Duinpad op het menu staat met een enorme zandbak. De zogenaamde ‘zandhaters’ kunnen het losse zand omzeilen door, links hiervan, een singletrack te volgen. Ook uitdagend met de vele wortels die het tot een technisch stukje maken. Ruim voor de Verbindingsstraat verlaten we het Duinpad om rechtsaf een bospad van zo’n 700 meter te volgen.

Het is een verbindingsstukje naar het Stappersven gebied. Het Stappersven is een van de grootste vennen van Vlaanderen en je loopt hier over een lang bospad omheen. Onlangs is nabij Parking Zuid een uitkijktoren in gebruik genomen, genaamd ‘De Stapper’. Een klein stukje van de route afwijken loont de moeite. Je bereikt de toren via de geasfalteerde Verbindingsstraat.

Eenmaal rond het ven kom je weer uit op de Verbindingsstraat, richting Parking Noord vanwaar wij met Footprint vaak vertrekken. Het enige verharde stuk, want 1300 meter geasfalteerd. Je kunt echter wel 400 meter aan je rechterhand een stappenpad volgen, zodat er nog maar 900 meter verharding overblijft. Dat stappenpad is een pittige; los zand en golvend, dus maak je keus. Mogelijk verdwijnt dit stappenpad op termijn zodat je alsnog op de verharde weg aangewezen bent.

Vanaf P-Noord loop je een deel van het ‘oude’ Ree pad. Alles heel goed gemarkeerd en afwisselend zand- bos en heidepaadjes naar de Staartse Heide waar ook het Vos pad loopt. Een klein stukje nog langs camping ‘Staartse Duinen’, even vaart maken want ik ruik alweer de stal bij Kortenhoeff.

Het is een mooie lus geworden met veel afwisseling. Voordeel is dat je niks hoeft uit te stippelen, maar alleen de schildjes hoeft te volgen. Vooral ook voor bezoekers (hardlopers) die hier niet bekend zijn en toch een behoorlijk stukje kunnen en willen lopen. Als je er een paar uurtjes tijd voor uittrekt loop je door het mooiste gebied in onze regio. Ben er zuinig op en geniet ervan; tot op de paadjes!!!

Info en alle routes op: http://www.grenspark.be/

Startmogelijkheden aan de route waar je de auto kwijt kunt:

Parking Noord – Verbindingsstraat ongenummerd – Essen Hoek – https://www.google.nl/maps/place/Parking+Noord+Grenspark/@51.4179614,4.4166986,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47c40e16e6715653:0xdfb86882c485c735!8m2!3d51.4179614!4d4.4188873

Parking Abdijlaan Ossendrecht – ingang Kortenhoeff bij de stal – https://www.google.com/maps/@51.4201531,4.3602076,3a,75y,204.63h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1sTkDbRcQzzgfdumAafyNjeQ!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DTkDbRcQzzgfdumAafyNjeQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dsearch.TACTILE.gps%26thumb%3D2%26w%3D96%26h%3D64%26yaw%3D204.62845%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

Camping Staartse Duinen – parkeren aan de bosrand VOORBIJ de camping – https://www.google.com/maps/place/40%2B+Camping%2FCaravanpark+De+Staartse+duinen/@51.4220337,4.3660682,17z/data=!4m5!3m4!1s0x47c40d920b3e2cc5:0x7bddfb9d1741db81!8m2!3d51.4230639!4d4.3675958

Facebookpagina Footprint: https://www.facebook.com/groups/1597130320603530/?ref=bookmarks

Naschrift. N.a.v. mijn navraag over de route bij het Grenspark, werd ik benaderd om ‘peter’ te worden van deze nieuwe route. Het Grenspark kent voor alle routes ‘peters’ en ‘meters’ die zich op vrijwilligers basis elk jaar inzetten om de routes up to date te houden. Dat betekent dat ze signaleren of routeschildjes nog goed bevestigd zitten, de paden goed begaanbaar blijven en of alles nog heel is. Omdat dit elk seizoen gedaan wordt en de ‘Ree’ route veruit de langste is, is dit nog een aardige klus. N.a.v. deze blog kreeg ik spontaan een aanbod van runner Jurgen om dit samen te gaan doen. Zo zie je maar weer dat sport verbroedert. Deze blog wordt zo nodig aangepast na controle. De laatste aanpassing is gedaan in september 2020.

Enkele foto’s van de eerste grote check in juni 2019.

De route is niet toegankelijk voor honden vanwege doorgang door begrazingsgebieden. MTB’ers zijn niet overal toegelaten; wel worden momenteel speciale routes in het park aangelegd.

Wandelroute ree 08022019 low

6 gedachtes over “Een Ree in Grenspark Kalmthoutse Heide

 1. Mooie realisatie, kan – mag er op het nieuwe traject nog met MB gereden worden?
  Hopelijk is dit nog het geval, lopen is leuk maar niet voor iedereen weggelegd.
  Mvg Jan

  Like

  1. @ Jan, er is inderdaad een stuk waar niet gefietst mag worden, jammer genoeg een redelijk cruciaal stuk om terug tot aan de verbindingstraat te komen. Ik heb er al achter geïnformeerd, en er worden wel MTB-routes aangelegd momenteel en in de nabije toekomst, maar dat stukje zou helaas niet mee opgenomen worden.

   Like

 2. Voor zover ik gezien heb zijn er een paar stukjes waar je niet kunt/mag fietsen en het is dan puzzelen om dat te omzeilen. Ik adviseer je om via de website van het grenspark (zie link in artikel) het contactformulier in te vullen met je vraag. De ervaring leert dat je snel reactie ontvangt.

  Like

 3. Dag Steffen, onder het verslag staat een link naar de website van het Grenspark. Zelf heb ik nog geen GPX bestand. Je kunt je vraag het beste via de contact mogelijkheid op de website stellen. Praktijk wijst uit dat er vlot wordt gereageerd.

  Like

 4. Ik kreeg de vraag waarom ik deze route geen ‘echte’ trailroute noem. Als reactie hierop schreef ik het volgende:
  “Hoewel het een mooie route over paden is (de letterlijke betekenis van trailroute), zitten er in verhouding naar mijn idee nog te weinig singletracks in. Voor mij zou het meer een echte trail zijn als er nog meer gebruik gemaakt zou worden van wat er in de omgeving voorhanden is. Er is ruimte volop in dit park om nog meer singletracks te pakken en ook meer hoogtemeters zou heel goed kunnen. Da’s mijn insteek, maar ze hebben me niet gevraagd om een trailroute te ontwerpen en ik loop deze ook met veel plezier.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s