Sint Pietersbear trail 2016

Het zuiden is niet zo donker…….er is altijd licht aan het einde van de grot………….

Het is nu al bekend dat Pieter in 2018, na bijna 100 jaar, uitgemergeld aan zijn einde zal komen.Natuurmonumenten zorgt voor een tweede leven door de ontwikkeling van het gebied als recreatiegebied voor o.a. wandelaars, mtb’ers en trailers.Arbeid en recreatie gaan nu nog een tijdje samen en BearSports organiseerde op 18 september voor de zesde keer de Sint Pietersbear trail.

kiepwagens-en-trailers-blog-a

Aangezien ik de meeste trails in Nederland loop, zak ik elk jaar een paar keer af naar Zuid-Limburg. Na de Cauberg begin dit jaar was het nu voor de 3e keer de beurt aan de Sint-Pietersberg.De afstanden op deze zondag voor de trail waren 10 km (300 hm), 19 km (500 hm) en 32 km (750 hm). Voor mij werd het de 19 km als voorbereiding voor een meerdaagse die ik in november loop.

De Sint Pieters Bear Trail afficheert zich als een grensoverschrijdende trail; pittig en on-Nederlands mooi vanwege het deel dat door de ENCI groeve gelopen wordt. Dat affiche klopt naar mijn idee helemaal; het lopen door de groeve is een schitterende ervaring die me telkens weer hier naar toe trekt.

sp-1a

Kort voor de start was er nog even ruimte om bij te praten met trailers (o.a. Serge en Frank) omdat er 10 minuten vertraging was. Wat is het heerlijk om mee te maken dat niemand moppert en relaxed alles ondergaat alsof ze dankbaar zijn dat ze nog even wat langer in deze ‘bizar’ aparte omgeving mogen verblijven.

Dit jaar was ervoor gekozen om de eerste 3 km door de groeve te gaan (zonder supporters) en weer werd ik overweldigd door het beeld van dit terrein; ongekend mooi. Het loperslint, de ondergrond, de afgraving en de waterpartijen blijven me aantrekken.

sp-2a

Vervolgens werden we het ENCI bos ingestuurd voor enkele kilometers en na 7 km passeerden we de rivier de ‘Jeker’. De ervaring leert dat daarna een lang stuk geklommen wordt waarbij het looptempo overgaat in dribbelen en tot slot wandelen.

Als we dit gepasseerd zijn gaat het richting Limburgs trots; De Apostelhoeve van waaruit een aantal prominente witte wijnen inmiddels voor veel hoogwaardigheidsbekleders geleverd en geschonken zijn. Daar staan we niet bij stil, want we zijn op weg naar water, sportdrank, bananen, chocola en peperkoek. Na 11,5 km, bij de splitsing van afstanden nemen de meeste trailers rustig de tijd om bij te tanken.

In de omgeving van Kanne volgen we een ‘Smokkelaarspad’. We komen dan ook midden op deze lastige single tracks twee keer een grenspaal tegen. Petje af voor de smokkelaars, want toen het ‘trailen’ nog niet was uitgevonden volgens onze maatstaf moeten ze toch goede ogen en conditie hebben gehad om hun kostje bij elkaar te smokkelen.

stpb-bos

Dan zie ik onderweg een bordje met de tekst: “If you want to cry, do it now”. Goeie tip, want richting ‘D’n Observant’ moet je toch echt op handen en voeten naar omhoog, en dat drie keer. Eenmaal boven, heb je dan wel een fenomenaal uitzicht.

Het slot van de route is niet zwaar en zelfs korter dan verwacht. Ik ben zeer tevreden met een mooie run en een beoogde tijd van onder de twee uur. Ik geniet van het trailen, maar de prestatiesporter die ik ooit was, blijft onderhuids aanwezig.

sp-blog-5  sp-blog2

 

Na wat napraten aan de finish en het traditionele biertje gaat het richting huis, met weer een prachtervaring rijker.

SPBT – 19 km/500 hm – 158e plaats/291 – 1.59.37. Eindelijk bij de 3e deelname onder de twee uur – afstand was wel wat korter dan eerder.

Gear: de Wings Pro schoen van Salomon waar ik vandaag voor het eerst op liep is goed bevallen.Waar ik met de Speedcross vaak problemen had met de smalle leest aan de voorvoet, was het bij deze schoen prima.Verder loop ik standaard in een loophemd als het kan en als er geklommen moet worden trek ik mijn hoge ‘CEP’ sportkousen aan.Vanwege de korte afstand en de verzorgingspost had ik genoeg aan mijn ‘Simple’ bidon die ik gewoon in de band van mijn trailbroek bij me steek en bijvul bij de post.

Foto’s eigen archief en Google en https://www.youtube.com/watch?v=RNEHvDDLs_k

 

4 gedachtes over “Sint Pietersbear trail 2016

 1. Chantal Brock Leuk stukje.

  Ruud Snoek Goed verhaal, dank voor het delen.

  Serge Lamens Frisse koppen na afloop , er hadden nog wel een paar km bij gekund. Weer een mooi stuk, Jos.
  Jos Oonincx Dank je wel Serge Lamens mijn drive laat me alleen de keus om er ook nog over te schrijven, maar soms denk ik wel eens; Wat zal een ander het boeien. Toch ga ik dit jaar nog een paar keer in de pen klimmen, want als ik zit moet ik nog wat doen…………………

  Frank Olsthoorn Leuk elkaar even gezien en gesproken te hebben voor en na deze hele mooie trail. Ik wil hem volgende keer zeker nog eens doen en dan de langere, Kunnen we meer genieten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s