Wisent trail 2016

De meeste trails hebben zo hun eigen charme en typische kenmerken. Soms gebeurt het dat ik een trail (tje) mag lopen welke voor mij in alle opzichten een pareltje is. Een trail om met genoegen aan terug te denken. Welaan, de Wisent trail in de buurt van Apeldoorn is er zo een.

Overigens was de trail er vorig jaar al voordat de wisent werd uitgezet op de Veluwe. De dieren die er nu rondlopen zouden we niet te zien krijgen. Echter de naam “Wisent trail” spreekt bij mij direct  tot de verbeelding. Ondanks het feit dat het dier graag op afstand blijft, etaleert het voor mij een enorme power.

blog

 Op het terrein van de instelling Caeserea staat o.m. een mooie kapel. De dienst vandaag bestond uit het uitgeven van startnummers voor de 53, 32 en 16 km. Van start tot finish alleen maar bos, zand en hei, 99% onverhard en veel single tracks. De unieke route loopt, afhankelijk van de afstand, door diepe smeltwaterdalen, over een bergkam, over uitgestrekte heidevelden en door een grote zandwoestijn.

I.v.m. de voorbereiding voor een meerdaagse loop ik de komende maanden alleen trails tot +/- 20 km. Ik heb dus lang niet al het moois gezien, maar voor nu was het goed genoeg. AV Veluwe had alles op deze locatie heel praktisch ingericht en gebruik gemaakt van de ruimte die het te bieden heeft. Van A tot Z was alles prima geregeld en was de sfeer relaxed.   

blog 2  

De start van de korte afstand liep eerst door een stukje bos dat overging in de Leesterheide. De hei was nog niet helemaal uitgebloeid en door de uitgestrektheid blijf ik het een fantastisch zicht vinden.

blog 10    blog 7

Een mooie single track dwars door heide en bessenstruikjes leidde naar wat bredere paden, gevolgd door een pittige natuurtrap die voor de eerste klim zorgde. Daarna volgde een lang stuk door het bos met veel ‘vals plat’. Verder zat er uitdaging in de single tracks met veel wortels en stammetjes waarbij ook weer geklommen en gedaald werd; een paar technische stukjes voor de wat meer ervaren trailers. Veel los zand zat er voor ons niet bij, waardoor het nergens echt heel zwaar was. Het was vooral genieten van de tracks, de uitzichten, hier en daar een vennetje met bloeiende lelies en de ruimte die het gebied te bieden heeft.

blog 15a  blog 14a

Eenmaal over de finish was de opvang en verzorging prima voor elkaar. Fruit, drinken, koek en een tropisch alcoholvrij biertje (met limoenschijfje!!) Een trail zonder biertje als afsluiting is al bijna niet meer denkbaar. Bovendien houdt het de trailers in de buurt om nog even gezellig na te praten en de ervaringen uit te wisselen. Voor het vertrek kon bovendien nog een fraai finisher shirt worden opgehaald.

blog 9  blog 16a.jpg

De langste afstand is voor velen niet weggelegd, maar om nog meer van de diversiteit van de Veluwe te zien en te ervaren zou ik voor een volgende gelegenheid kiezen voor de 32 km. Dat ik hier terugkom is voor mij wel zeker, want de Wisent trail biedt alles wat in Nederland op trailgebied aanwezig is.

blog 1

Foto’s van o.a. Yvonne Witz/Harold Gerritsen/Leo Linnartz/Bas van Binnendijk

 Facts: Wisent kort: 16 km – 210 hm –  Leesterhei met 2x klimmen – singletrack – Spelderholt – mul zand – bergkam – steil naar beneden de Kampsbergen af – twee lange klimmen – singletrack over de hei – het Salamandergat – beklimming Bakenberg – stukje langs de Koppelsprengen –  finish – 109e plaats/398 in 1.35.53.

3 gedachtes over “Wisent trail 2016

    1. Hey Wim, een tijdje niet gezien. Zie dat je het volgt. A.s. weekend ga ik voor de 3e keer naar Maastricht, en zo verder. Kom je vast weer tegen op de baan; ben weer begonnen op de donderdagen. Succes met je ‘speed’trainingen en proficiat met jullie landelijke competitie prestatie!!!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s